Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Super dobrovoľnícka aktivita so spoločnosťou Slovanet

GALÉRIA
Dátum: 20.10.2023
Autor: Via vitis
Počet videní: 702
4 min. čítania
Super dobrovoľnícka aktivita so spoločnosťou Slovanet

Dobrovoľnícku aktivitu so spoločnosťou Slovanet sme dlhodobo plánovali a napriek tomu, že v kalendári dnes svietil dátum 20.októbra, tak vyšlo počasie na jedničku a to bol ten najlepší základ, aby sa dnešná brigáda vydarila.

Táto Dobrovoľnícka aktivita sa zrealizovala vďaka Bratislavskému dobrovoľníckemu centru, kde chceme poďakovať hlavne Ľudke a Magde, že všetko, čo bolo treba pripravili a zohnali tak početný kolektív na jesenné práce vo vinohrade.

Na šťastie pripravení sme boli aj z našej strany a tak sa pracovalo súčasne na niekoľkým miestach v spolkových vinohradoch.

Na začiatku ľudia boli mierne naobliekaní proti zima avšak akonáhle začali pracovať, tak sa išlo do tričiek, lebo nikto to nebral na ľahkú váhu, ale zaberal na plné obrátky. Nevynímajúc ani šéfa, ktorý sa pustil do kopania jamy pre novú čerešňu, ktorú budeme budúci týždeň sadiť.

20231020_103322

Keďže nové čerešne budú sadené vedľa seba a budú tri, tak sa do kopania pustili viacerí a občas to vyzeralo ako na pretekoch. Nešlo to však vôbec ľahko a možno aj niektorí ľutovali, že si vybrali práve túto prácu, keďže zem je tu veľmi tvrdá a kamenistá. Musíme ich však pochváliť, lebo ku koncu brigády boli krásne vykopané jamy o rozmere meter x meter a 80 cm do hĺbky.

Časť ľudí si zobral Peťo do svojho spolkového vinohradu, kde sa chalani snažili zachrániť ďalší riadok pôvodného vinohradu, ktorý dnes už vyzeral ako spleť kríkov a malinčia. To , že to bol kedysi vinohrad sa ukázalo až po čase, keď sa uprostred kríkov objavili betónové stĺpiky a drôtenka.

07a14f87-5bcc-4f81-a877-d8f67fa68a07

Ďalšia malá partička pomáhala zase v spolkovom vinohrade u Mariána, kde tak isto robili priestor viniču pred kríkmi, ktoré už boli také veľké, že bránili slnku, aby svietil na vinič. Tak mal trochu práce krovinorez.

20231020_122551

Najväčšia skupina však ostala v komunitnom vinohrade a venovala sa okopávaniu a čisteniu príkmeňového priestoru viniča, tam kde sa nedostane žiaden stroj a kde stále neprestáva vyrastať divé malinčie a šípkové kríky. Tiež to bola práce, kde bez náradia by si neporadili a tak bolo dobre, že sme doniesli nové rýle a krompáče, lebo ešte stále je vo vinohrade kopu pajaseňov, ktoré je potrebné vykopať. Ani táto najväčšia partička vôbec nezaostávala za úsilím svojich kolegov a pokopali celý 240 metrov dlhý riadok. (už ich ostáva iba 11). 

20231020_100012

Vo Vajnoroch máme také príslovie, že kto chce slopať musí kopať. Nuž a keďže všetci pekne kopali, tak na konci brigády aj koštovali naše vínka od spolkových vinárov a urobili si firemné posedenie vo forme opekačky.

20231020_131215

Veľmi pekne všetkým ďakujeme za ich odvedenú prácu, ktorá je zase ďalším krôčikom k záchrane Vajnorských vinohradov a veríme, že aj im sa páčilo a znovu prídu ku nám na dobrovoľnícku akciu.  Pre nás je vždy zadostiučinením, keď sa niekto ku nám vráti a je milo prekvapený, že čo všetko sa vybudovalo, alebo zmenilo k lepšiemu oproti tomu ako si to pamätá pri poslednej návšteve.

Slovanet - Ďakujeme !!!

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.