Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako nám pomôcť ?

Sme partička ľudí, ktorým nie sú vinohrady a dedičstvo našich otcov ľahostajné. Rozhodli sme sa zachrániť to, čo iní, ktorí sa o to starali doteraz, zahodili a nechali napospas osudu. Spojili sme sa s pôvodnými majiteľmi a začiatkom roka 2021 sme oživili starý Vajnorský vinohradnícky spolok a dali mu nový prívlastok VIA VITIS (cesta viniča).

Začali sme sa súčasne obávať, že ak zanedbané vinohrady nezachráníme a neudržíme, tak sa z nich stanú stavebné pozemky pre developerov, ktorí už naťahujú svoje pazúry aj v tejto lokalite. Veď stačí sa iba pozrieť kúsok ku susedom v Rači. Koľko viníc tam už zmizlo a namiesto nich tam stoja domy a bytovky. A to by už bol definitívny koniec Vajnorských vinohradov!

Ako však zachrániť spustnuté vinohrady? V danom momente sa dalo iba jedno, vyhrnúť si rukávy, chytiť sa náradia a zapotiť sa pri tvrdej práci. Ako sa nám darí vieme osobne ukázať v našej komunitnej vinici vo Vajnorských vinohradoch, alebo si to môžete pozrieť aj na fotkách uverejnených na našom webe, facebooku, instagrame

Opustených a zanedbaných vinohradov, ktoré potrebujú okamžitú pomoc,  je tu okolo 100 ha a nám sa zatiaľ ručne podarilo zachrániť okolo 1,5ha. Aby sme ich mohli zachrániť aj viac a nechodili domov úplne fyzicky vyšťavení, potrebovali by sme nakúpiť mechanizáciu a samozrejme, že ju následne aj udržiavať v prevádzkyschopnom stave. Okrem mechanizácie si samotný vinohrad  žiada hnojiť, postrekovať a rôzne ošetrovať, čo sa tiež nedá zabezpečiť zadarmo. Bohužiaľ pre začínajúci spolok je toto nad naše finančné možnosti, preto sme si Vás dovolili osloviť so žiadosťou o sponzorstvo.

To, že iba nerozprávame, ale sa činíme ukazuje  porovnanie fotiek, kde je vidieť ako sa nám darí zachrániť vinicu Široké vo Vajnorských vinohradoch:

198866311_986348135237835_4299875359071567235_n

                                                          predtým                                                                                                    dnes

U každého z vás sú možnosti ako nám pomôcť rôzne. Niekto príde pomôcť fyzicky ako dobrovoľník, niekto nám vie zapožičať mechanizáciu a niekto nám vie pomôcť finančne ako sponzor, alebo chce mať na starosti svoju vlastnú vinicu v užívaní.

Veľkú pomoc a podporu pre nás predstavuje aj to, že prídete na naše akcie alebo sa do ich prípravy aktívne zapojíte.

Vždy uvítame pomoc aj formou dodávky služieb z týchto oblastí: tlačiarenské služby, propagácia, tesárske práce, gastronómia, nákladná doprava, stavebný a klampiarsky materiál a práce.

Napriek tomu, že píšeme primárne o vinohrade, tak náš záujem záchrany je ďaleko širší.  Aby to však celé malo zmysel, začíname Komunitným vinohradom, ale vedzte, že nám nejde iba o vinohrad, nám ide o viac!

My nechceme iba prosiť o pomoc, ale máme pre vás aj ponuku podľa vašej formy podpory.

Sme radi, že ste sa nám rozhodli pomôcť a akou to bude formou je už iba na Vás: