Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Komunitný vinohrad

CHCETE VIHORAD ZA DROBNÝ ČLENSKÝ POPLATOK?
Pozeráte sa z okien svojich panelákov, či pri jazde na bicykli po JURAVE, alebo iba na prechádzke nad BEZ-kou na naše vinohrady a pri tom si hovoríte, kiež by som aj ja mal takúto možnosť? A veruže takúto možnosť MÁTE! Staňte sa dobrovoľným vinohradníkom v komunitnom vinohrade Široké 1 a Široké 2.
 
O VINOHRADE
Vinohrad sa nachádza v tesnej blízkosti Vajnorského potoka, kúsok od bytoviek v BEZ-ke, alebo konečnej električiek na konci Rače na Komisárkach. Je výborne dostupný aj kočíkom, bicyklom, autom po asfaltovej ceste. Vo vinohrade je vysadená odroda Müller Thurgau.
Müller Thurgau (skratka MT) je muštová odroda viniča (Vitis vinifera), určená na výrobu bielych vín, ktorú vyšľachtil Prof. Herrmann Müller, pôvodom zo švajčiarskeho kantónu Thurgau, v roku 1882 krížením odrôd Rizling rýnsky a Magdalénka kráľovská (Madeleine Royale). V Nemecku je Müller Thurgau druhou najpestovanejšou odrodou. Významne je zastúpená aj v Švajčiarsku, Rakúsku, Slovinsku a Maďarsku. V Českej republike je najpestovanejšou odrodou a zaberá viac než 14 % plochy vinohradov. Na Slovensku patrí tiež medzi najviac rozšírené odrody a pestuje sa na 8,64 % vinohradov. Zaregistrovaný je od roku 1941. Jej hrozno dozrieva už koncom augustaV mokrých rokoch Müller Thurgau trpí na hubové choroby, čím klesá kvalita akostného vína. Čas zberu je pri tejto odrode rozhodujúci. Pri neskorom zbere klesajú vo víne kyseliny a nemá rád ani teplé leto. Na druhej strane víno skôr dosahuje technologickú zrelosť.  Skorým zberom zachováme kyseliny a tým aj vyššiu kvalitu vína. Odroda je náchylná na múčnatku a je indikátorom na výskyt tejto choroby aj na iných odrodách. Vína odrody Müller Thurgau sú vína na každodenné pitie k jednoduchej strave a pri spoločenskej zábave. Hodia sa k predjedlám, zeleninovým polievkam, k rybe alebo k bielym mäkkým syrom. Vyzreté hrozno Müller Thurgau je vhodné aj na priamu konzumáciu, je príjemné, jemne muškátovej chuti.
 
PRÍNOS PRE KOMUNITU A VZDELÁVANIE
V krásnom a historickom prírodnom prostredí len pár minút peši od posledných domov má vinohrad osobitnú atmosféru, ktorá láka ľudí hľadajúcich niečo iné:
- spestrenie si jedálnička vlastnými, zdravými poľnohospodárskymi produktami
- učenie sa a rozvoj zručností
- množstvo dobrovoľníckych príležitostí pre miestnych ľudí a komunitné skupiny
- skvelá šanca zapojiť sa a spoznať cestu od viniča k hroznu (a vínu)
- projekty týkajúce sa prírodného, kultúrneho a historického dedičstva
- jedinečné prostredie pre terapeutické záhradníctvo a sociálne zblíženie
 
Terapeutické záhradníctvo
Práca s rastlinami a pobyt vonku v zelenom prostredí preukázali pozitívny prínos pre fyzickú a duševnú pohodu.
Vinica je bezpečným miestom, kde sa ľudia môžu stať fyzicky aktívnejšími, rozvíjať sebadôveru a schopnosť spoločensky sa stretávať, nadväzovať priateľstvá a učiť sa praktickým zručnostiam.
Prostredníctvom prepojení s ďalšími miestnymi organizáciami vinohrad podporuje mladých a starých ľudí, ľudí s poranením mozgu, autizmom a problémami s učením.
Je to tiež hodnotné sociálne prostredie pre ľudí s nedostatočným pravidelným vonkajším kontaktom s ostatnými. Práca vonku môže byť oveľa príjemnejším prostredím pre ľudí, ktorí majú problém pracovať a spoznávať nových ľudí v uzavretých priestoroch. Nové zručnosti a skúsenosti s prácou vo vinohrade môžu pomôcť ľuďom opäť nájsť svoju cestu po prekonanej chorobe alebo náročnom období v ich živote.
Noví účastníci, v spolupráci s našimi dobrovoľnými mentormi, pomáhajú nováčikom so sezónnymi úlohami pri starostlivosti o vinohrad.
Naša komunitná vinica, výlety do okolia a podujatia tiež poskytujú širšie príležitosti na zapojenie sa, budovanie zručností, sebadôvery a zmysel pre účel a úspech.
 
ZAPOJ SA
O vinohrad sa celý rok s láskou starajú miestni ľudia, ktorí projektu venujú svoj čas. Je to skvelá zelená telocvičňa a jedinečný spôsob, ako si užiť vonku, spoznať nových ľudí a oddýchnuť si od stresu života. Ak máte čas a chceli by ste sa prísť pozrieť, radi vás uvidíme. Nie sú potrebné žiadne skúsenosti a je to skvelá príležitosť spoznať vinohradníctvo a široké spektrum ľudí. Kedykoľvek máte chuť ísť do vinohradu, od niekoľkých hodín až po celý deň. Ak chcete získať viac informácií, kontaktujte nás e-mailom na adrese viavitisvajnory@gmail.com alebo zavolajte na číslo 0905424872
 
PRAVIDLÁ
1) vinohrad je otvorený 24 hodín denne
2) členovia rodiny sú vo vinohrade vítaní. Prosíme, dozrite na malé deti, aby neublížili sebe alebo vinohradu
3) používanie pesticídov a herbicídov je zakázané
4) vo vinohrade nesmú ostať žiadne odpadky
5) sezóne práce na vinohrade (strihanie, viazanie, odstraňovanie buriny, výživa resp. prvé postreky na drevo, zelené práce, ochrana proti zveri) sa vykonávajú individuálne podľa určeného úseku daného vinohradníka, práce väčšieho rozsahu (striekanie počas fenofáz, kedy sú už listy, kosenie medziriadkov a okolia vinice) spoločne počas dobrovoľníckych stretnutí vo vopred určených dňoch. Dopestované hrozno bude rozdelené podľa dohodnutých pravidiel.
6) výsadba doplnkových plodín určených na pestovanie vo vinici (paradajky, broskyne, jahody vajnorky) je možná po vzájomnej dohode a záujemcom bude na tento účel pridelené potrebné miesto. Starostlivosť o vysadené doplnkové rastliny preberá člen, ktorý ich vysadil. Buďte ohľaduplní k ostatným. Nesaďte rozľahlé plodiny alebo vysoké plodiny, ktoré by mohli prekážať ostatným. Zberáte len tie rastliny, ktoré si sami zasadíte. Nestriekajte počas veterných dní. Majte hmyz a burinu pod kontrolou.
7) buďte ostražití voči vandalizmu a snažte sa mu predchádzať. V prípade podozrenia neváhajte kontaktovať políciu
8) Všetky vnútorné spory rieši koordinátor projektu: Oldřich Španiel, 0905479149, oldrich.spaniel@gmail.com
9) Vaše dodržiavanie vyššie uvedených nariadení pomôže každému mať príjemnú a prosperujúcu vinicu. Nedodržanie vyššie uvedených predpisov počas sezóny môže mať za následok ukončenie spolupráce