Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Aktuálne

Práca vo vinohradoch prebieha počas celého roka, preto sme tieto práce rozdelili do troch základných okruhov.  Aktuálne sú vždy podľa obdobia kedy ich čítate, avšak treba reálne sledovať náš kalendár na tomto webe, alebo cez facebook v udalostiach.

JANUÁR až MAREC:  V tomto období zháňame dobrovoľníkov na tzv. zimný rez a čistenie medziriadkov po zimnom reze. Súčasne je to obdobie, kedy čistíme aj ďalšie zanedbané vinohrady a teda rozširujeme rozlohu vinohradov, o ktoré sa staráme. Je to zo začiatku roka príprava na nový rok, kde sa opravuje drôtenka, poškodené ploty po zvieratách a vytíname náletové stromy a kry počas vegetačného kľudu. Tak isto potrebujeme často pomôcť okolo ovocných stromčekov, ktoré sa snažíme znovu ,,dostať" do vinohradov, lebo kedysi tvorili súčasť viníc. Síce nie je ešte moc teplo v prírode, ale počas práce sme sa vždy zahriali, stačí sa iba teplo obliecť. Nakoľko sa jedná o značne rozľahlé plochy sme radi za každú pomocnú ruku, ktorá nám môže prísť pomôcť. Keďže termínov je viac a budú postupne pribúdať aj podľa predpovede počasia, nechávame preto na každom dobrovoľníkovi, aby sa rozhodol, kedy to jemu najlepšie vyhovuje.

MÁJ až SEPTEMBER: V tomto období zháňame dobrovoľníkov na tzv. zelené práce, ktoré prebiehajú od konca mája až do konca septembra. Zelené práce sú dôležité. Nejeden vinohradník povie, že ide o najdôležitejšiu časť prác vo vinohrade. Ako všetko rastie, treba tomu dať tvar, upratať vinič v priestore medzi drôtmi t.j. pozastrkovať letorasty. Tak, aby bol optimálne zaťažený, mal svoj priestor. V zásade to nie je nič zložité, no urobiť tieto práce poctivo si vyžaduje nemálo času. Z celého roka práve v tomto období nestíhame asi najviac. Vinič rastie rýchlejšie, ako stíhame robiť. Jeden riadok poctivej práce trvá dvojici (každý z jednej strany) zhruba 3 hodiny a takýchto riadkov máme vo vinici 26. Vieme, že každý má toho svojho času málo a nie každému vyhovuje iba víkend a to ešte v týchto horúcich dňoch sa dá robiť buď skoro ráno, alebo až podvečer. Preto sme radi za každú pomocnú ruku, ktorá nám môže prísť pomôcť. Keďže termín nie je pevne daný, nechávame to na každom dobrovoľníkovi, aby sa rozhodol, kedy to jemu najlepšie vyhovuje.

OKTÓBER  až DECEMBER (resp. do prvých mrazov): V tomto období zháňame dobrovoľníkov na tzv. zemné práce, ktoré prebiehajú od konca septembra po oberačke až do začiatku prvých mrazov, čo môže byť až do decembra. Zemné práce sú tiež veľmi dôležité. V tomto období vinič potrebuje svoju starostlivosť  prevzdušnenie pôdy, zbavenie sa buriny a náletových stromčekov, či malinčia a šípok, ktoré majú svoje korene blízko koreňov viniča, hnojenie …
Po zbere hrozna pokračuje vinič vo vyzrievaní, listy krásne jeseň sfarbila a jeden po druhom dopadajú na zem. Púčiky na letorastoch sú pripravené na fázu hlbokého pokoja a celý ker začína svoju prípravu na fenologickú fázu zimného vegetačného pokoja. Z celého roka práve v tomto období prvého roka záchrany je takejto ručnej práce s náradím asi najviac. Burina začína mať vlahu jesenných dažďov a  rastie rýchlejšie, ako stíhame ju kosiť, nehovoriac o tom, že pri kosení sa odstráni iba vrchná časť buriny a korene ostávajú v zemi. Jeden riadok poctivej práce trvá dvojici (každý z jednej strany) zhruba 3 dni a takýchto riadkov máme vo vinici 26. Vieme, že každý má toho svojho času málo a nie každému vyhovuje iba víkend. Preto sme pripravili pre dobrovoľníkov niekoľko termínov, ktoré si môžete pozrieť v našom kalendári na tomto webe, alebo cez facebook v udalostiach. Sme radi za každú pomocnú ruku, ktorá nám môže prísť pomôcť. Keďže termínov je viac a budú postupne pribúdať aj podľa predpovede počasia, nechávame preto na každom dobrovoľníkovi, aby sa rozhodol, kedy to jemu najlepšie vyhovuje.

Svoj záujem môžete prejaviť prihlásením sa cez náš prihlasovací formulár, alebo stačí ak nás dopredu informujete a dohodneme si termín, aby niekto z nás vám vedel prísť ukázať, kde v ktorom riadku treba pokračovať, aby sa postupne dostalo na všetky riadky.

 

 

Prosíme všetkých záujemcov, ktorí prídu na túto našu akciu, aby dodržiavali nariadenia platné podľa aktuálneho covid automatu.

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Záznam z Rádia FM o dobrovoľníkoch
Veľkosť: 5.66 MB Formát: mp3 Dátum: 3.8.2021

Komunitný vinohrad Široké