Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Verejná koštovka Vajnkošt 2023

GALÉRIA
Dátum: 15.04.2023
Autor: Via vitis
Počet videní: 786
6 min. čítania
Verejná koštovka Vajnkošt 2023

Vajnkošt  2023

očami Ing. Norbert Surányi

Vinári sú taká cházka súťaživá a radi porovnávajú svoje moky, verejne, či súkromne. Chceli sme najprv do toho Paríža na súťaž skočiť, ale zdalo sa nám to príliš ďaleko. Veď kto by tam chodil, keď  je veľa práce v chotári. No a načo vôbec chodiť a baganče drať, keď si môžeme zasúťažiť aj doma. Eifelovku síce nemáme, ale nám stačí aj svätý Florián, ktorý tu bol skôr ako tá oceľová veža. A odborníkov na skúmanie vína máme habadej.

Oslovili sme preto enológa, pána Ing. Vladimíra Hronského, či by nám nepomohol zorganizovať malú súťaž aj v našej rodnej obci. Tak sme si sadli, kreslili, vymýšľali, počítali , až nám z toho vyhŕklo podujatie Vajnkošt, keďže sa jedná o koštovanie vína vo Vajnoroch. Najťažšia úloha, bolo pripraviť pravidlá a urobiť propagáciu, aby sme nesedeli len pri dvoch vzorkách. Súťaž sme rozdelili na dva dni, prvý deň pre odbornú komisiu a druhý deň pre verejnosť, veď aj oni sú zvedaví ako dopadneme a čo ponúkame.

MGR_2558

Zbieranie vzoriek, naháňanie sponzorov, vypisovanie zmlúv sa zdalo byť nekonečné, ale nakoniec sa nám to celkom podarilo. K dispozícii sme mali 86 vzoriek od 31 súťažiacich. Vzorky sme zaradili do kategórií, očíslovali a aby sa nefixľovalo, pán Hronský ich rozdelil do troch skupín pre tri komisie a prečísloval po svojom. Komisie mali svojich predsedov (Štefan Krásny PD Vajnory, Milan Beňo, Ľudovít Sadloň), ktorí riadili priebeh pri stoloch. Nalievalo sa zo zahalených fliaš označených iba poradovým číslom a následne vyhodnocovalo. Po vyhodnotení ešte zasadli predsedovia kvôli jednému rozstrelu a výsledky boli na svete. Po osviežujúcej večeri v reštaurácii Bakchus Vila sa výsledky  odoslali jednotlivým účastníkom formou emailu.

20230414_161303

Celkovo sa udelila  2 x Veľká zlatá medaila, 20 x Zlatá medaila , 3x Strieborná medaila. Počet strieborných medailí bol celkovo 37 vzhľadom na bodové hodnotenia, ale pravidlá súťaže dovolili udeliť len maximálne pre 30% hodnotených vzoriek. Tento vysoký počet svedčí o kvalite vín, ktoré sa súťaže zúčastnili.

Aby aj verejnosť bola spokojná a vinári sa mali pred kým pochváliť, v sobotu sme pripravili verejnú ochutnávku s hudobnou produkciou Loveberry a súťažou o vinára verejnosti, ktorý dostávali hlasy od laického publika. Najprv sme však za pomoci sponzorov ( MČ Vajnory, VVS Via Vitis, Koratex, LB Servis, RF Pack, Sidor Elektro , VI Group a Kúzelný svet ) a starostov Vajnor - Michala Vlčeka a Rače - Michala Drotována porozdávali diplomy a ocenenia. Ceny sa niesli v znamení umenia, veď víno samotné je umenie. Krásny obraz pre šampióna, ornamentom maľované džbány, hrnčeky  od našich šikovných umelcov potešili víťazov a nechávajú im príjemnú spomienku na náročnú súťaž.

A1

Devín 2022

Papilon

93.67

VZM

Víťaz kategórie biele suché vína

A1

Veltlín 2022

Bohuslav Zeman

93.00

VZM

Šampión Vajnkošt Via Vitis - Najlepšie víno z Vajnor

A3

Veltlínske Zelené 2022

SHR Juraj Vladár

91.33

ZM

Víťaz kategórie biele polosladké vína

A2

Pesecká leánka 2022

Vinárstvo Ziebich

90.00

ZM

Víťaz kategórie biele polosuché vína

C1

Alibernet barrique 2021

42 Black Path Winery

89.33

ZM

Víťaz kategórie červené suché vína

H

Ríbezlák barrique 2021

Thebener

88.00

ZM

Víťaz kategórie ovocné vína

MGR_2607

 

Celkovo zostáva vo Vajnoroch veľká zlatá medaila pre Bohuslava Boža Zemana za Veltlín , zlatá medaila a víťazstvo v kategórii pre Nora Surányiho za Alibernet  a ďalšie tri zlaté medaile pre Peťa Belaja za jeho Silvány a oranžové víno Mystik. Cenu za najmladšieho vinára si odniesol Marekov syn Matej Grebeči. A by sme nezaostali pred tým šírim svetom, tak Peťovi jeho Silvány priniesli aj najlepšie hodnotenie zo strany publika.

MGR_2571

Myslím si, že sa nám podarilo založiť novú tradíciu vo Vajnoroch a povzbudiť našich vinárov k ďalšej skvelej robote. Ďakujeme Vám všetkým za Vašu odvahu, pracovitosť, pomoc pri organizovaní a uvidíme sa na niektorej ďalšej akcii, kde si môžeme znovu to naše vajnorské vínko vychutnať.

 

Keďže dnešný svet je taký aký je, tak celé by to nešlo zorganizovať bez sponzorov a podporovateľov, za čo im ešte raz veľká vďaka:

MC_Vajnory ViaVitis
Nove-logo-EnoVia-web-dlhe VIgroup
SidorElektro RFPACK
LB_Servis sponzor_kuzelny_svet
Koratex  

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.