Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vinohradník Norbert

Noro pôvodom z Nových Zámkov pochádza z rodiny, ktorá sa zaoberala poľnohospodárstvom, ovocinárstvom a vinohradníctvom. Učil sa od svojho otca a svoju prvotinu, ríbezľové víno vyrobil svojpomocne podľa otcových rád a starých vinohradníckych knižiek vo svojich 17 rokoch. Často pomáhal doma, ale zvyčajne iba pri oberačkách a produkcii vína. Vytvoril aj korenené víno podľa originálneho receptu „Ürmös bor“ samozrejme s vynechaním bylín, ktoré sú v súčasnej dobe zakázane, resp. podliehajú prísnej kontrole. Neskôr, keď už otec nevládal, naučil sa strihať a aj ostatné veľmi podstatné práce vo vinohrade.


Noro


Na jar 2021 sme ho oslovili, či by sa nepridal k obrábaniu väčších vinohradov vo Vajnoroch, ktoré sú opustené a chradnú. Tak sa stalo, že sa k nám pripojil a vytvoril s nami úvodnú skupinu siedmich statočných, ktorí sa stali základným kameňom obnoveného Vajnorského vinohradníckeho spolku – Via Vitis. Pomohol nám s prácami na vinohradoch Široké 1 a 2, podpísal zmluvu na šesť riadkov v Rongotoch s Millerkou a naďalej aktívne pomáha nášmu spolku, ako vinohradník a vinár. Svoje aktivity rozšíril aj na vinici Olšie, kde v súčasnosti s Peťom, Marianom a Evlou obhospodarujú zanedbaný Cabernet Sauvignon.

Noro_a_Erika

Náš vincúr bol aj pri zrode nášho prvého komunitného vína Millerka 2021 z odrody Müller Thurgau dopestovaného vo vinohrade Široké. Rád experimentuje, takže mu nie sú cudzie rôzne zmesové vína z jeho rodného kraja, špeciality typu oranžové vína a skúsil už aj výrobu sektu tradičnou metódou. Pri zachovávaní kultúrneho dedičstva Vajnor je aktívna aj jeho manželka Erika, zo svojimi krásnymi ornamentálnymi maľbami, ako aj folklórnou olejomaľbou. Veľakrát nám pomohla aj s výzdobou, našim „Vinohradníckim Fajsbúkom“ a aktívne sa podieľa na prezentácii nášho spolku a Vajnorskej kultúry. Víno a umenie proste patria k sebe.

Erika

Názov vinice

Obrábaná plocha vinohradu

Odroda viniča

Nové Zámky

0,015 ha

Egri, Ezerjó, Othello červené, Chrupka červená, Rizling vlašský

Olšie, Vajnory

0,10 ha

Cabernet Sauvignon

Široké 2, Vajnory

0,11 ha

Müller Thurgau

Rongoty, Vajnory

0,064 ha

Müller Thurgau

 

 

 

 

 

Video