Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Týždeň dobrovoľníctva 2022 - Ďakujeme: Amazon /Slovakia/ s.r.o.

GALÉRIA
Dátum: 23.09.2022
Autor: Via vitis
Počet videní: 1426
Týždeň dobrovoľníctva 2022 - Ďakujeme:  Amazon /Slovakia/ s.r.o.

Zamestnanci zo spoločnosti Amazon /Slovakia/ s.r.o. mali ku nám prísť už v utorok v rámci Týždňa dobrovoľníctva, ale počasie bolo proti tomu. Našťastie v piatok bolo nádherne už od rána a tak sme sa mohli pustiť do dlho pripravovaných prác. Prišla skutočne početnejšia skupina dobrovoľníkov a tak sme sa obávali, že napriek zbierke v rámci Vajnor, nebudeme mať dostatok náradia pre toľko dobrovoľníkov. Ale aj v tomto smere sa ukázalo ich veľké srdce a okrem toho, že prišli osobne pomáhať, tak nám aj zabezpečili náradie vhodné na plánované práce pri záchrane vinohradu.

Nakoľko pôda po predchádzajúcich dažďoch už bola správne preschnutá, mohli sme sa pustiť do okopávania okolia kmeňov viniča a do vyťahovania invazívneho pajaseňa aj s jeho dlhými koreňmi.

Nakoľko o tento zachraňovaný vinohrad sa tri roky pred nami nik nestaral, tak bol riadne zarastený malinčím a šípkami. Tieto sa nám úplne eliminovať nepodarilo ani po dvoch rokoch obrábania kosačkami, preto sme sa rozhodli okolie koreňov viniča okopať ručne. Je to síce omnoho namáhavejšie ako kosiť, ale veríme, že to bude aj omnoho účinnejšie. Najľahšie by to síce bolo na jar postriekať postrekom proti burinám, ako robia poniektorí vinohradníci, avšak to je veľmi agresívna chémia a teda je to proti nášmu pohľadu na obrábanie vinohradu. Chceme totižto ukázať ako v maximálnej možnej miere sa dá Komunitný vinohrad Široké obrábať bez chémie, čisto iba na prírodnej báze. Nuž a jeden z týchto krokov je, mať odstránenú burinu v okolí kmeňa viniča. Ďalším krokom by malo nasledovať prikrytie tohto pokopaného okolia mulčom. 

20220923_095432

Okrem okopávania, ktoré mohli robiť aj ženy, bolo potreba silných mužov na popasovanie sa s koreňmi pajaseňa žliazkatého, ktorý si evidentne túto lokalitu obľúbil. To, že toto patrí k tým ťažším prácam svedčí aj fakt, že najpotrebnejším náradím pri vykopávaní sa stáva krompáč a rýľ. Napriek tomu, že to je práca, ktorá si okrem sily vyžaduje aj dostatok času, tak sa dobrovoľníkom z Amazonu podarilo úspešne zlikvidovať vyše desiatky silnejších koreňov, ktoré boli už riadne rozlezené po vinohrade a ,,zadusili" už nejeden vinič.

Po ukončení prác ešte niektorí zostali, aby si mohli vypočuť Evku a jej príbehy pri záchrane Vajnorských vinohradov, ale hlavne mohli aj okoštovať aké vínka sa jej s manželom podarilo dorobiť a aký sa ku každému viaže príbeh. Totižto vínka od Vlašičovcov majú nielen zaujímavú chuť, ale aj svoj príbeh a špeciálnu vignetu.

Všetkým veľmi pekne ďakujeme a veríme, že sa nám podarilo spoločne postúpiť o krok ďalej k záchrane Vajnorských vinohradov a takto ich ochrániť pred developérskou mašinériou, ktorá ničí vinohrady v Bratislave.

 

P.S. na záver:

Na konci brigády pri neformálnom posedení s dobrovoľníkmi som od mladej slečny dostal otázku: ,,Prečo som ja predsedom Vajnorského vinohradníckeho spolku?"

Tak som jej odpovedal s humorom (síce pravdivo, ale pre tento spolok úplne nepodstatné): ,,Lebo som bol kedysi vo Vajnoroch predseda SZM."

Ako som však v okamžiku zistil moja odpoveď ju zaskočila, lebo sa spýtala: ,,Čo je to SZM? Slovenské Združenie Managerov?"

Vie ešte niekto, čo bola skratka SZM? :-)

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.