Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vysadili sme 15 čerešní vo Vajnorských vinohradoch

GALÉRIA
Dátum: 29.10.2023
Autor: Via vitis
Počet videní: 990
7 min. čítania
Vysadili sme 15 čerešní vo Vajnorských vinohradoch

K 35-tim ovocným stromčekom, ktoré sme vo Vajnorských vinohradoch vysadili minulý rok, pribudlo na 105 výročie vzniku ČSR ďalších 15 nových stromčekov.

Tentokrát sa jednalo o projekt 15-tich dlhovekých pôvodných odrôd čerešní, vďaka grantu Nadácie Tipsport.

logo_nadacie_tipsport

Nakoľko sme už minulý rok mali vynikajúce skúsenosti so sadenicami z Ovocnej a okrasnej škôlky Biele Karpaty, tak sme aj teraz boli pre tieto sadenice v Moravskom Veselom.  Sú to ľudia skoro ako my, len nás spája láska k vinohradom a ich k ovocným stromom: ,,Sme skupina mladých ľudí, ktorých spojil záujem o ovocinárstvo a prírode blízke hospodárenie v krajine. Od roku 2012 sa intenzívne venujeme dobrovoľníckej činnosti v záchrane rozmanitosti ovocných odrôd a praktickej ochrane krajiny. Počas rokov sme získali ovocinárske zručnosti a skúsenosti v rozsiahlom 12  hektárovom pastvinnom sade. S láskou sa oň staráme a produkujeme jablká v organickej kvalite bez použitia chemických postrekov. Hlavným dôvodom vzniku združenia sadárov „Ovocný strom“ bola odpoveď na dopyt po výsadbách dlhovekých ovocných stromov, reze dospelých stromov s garanciou kvality a ovocinárskom vzdelávaní. Našim zámerom je prinavrátiť krajine a záhradám funkčnosť v podobe návrhov a realizácií kvalitných výsadieb dlhovekých ovocných  stromov a poskytovaní odbornej starostlivosti o ovocné stromy. V oblasti sa neustále vzdelávame, a taktiež sa podieľame na vzdelávaní verejnosti. Stromy samotné sú nám učiteľmi."

Aj tento krát nám s výberom čerešní pre nás pomáhal Ľudovít Vašš, ktorého možno poznáte z relácie Farmárska revue.

20231026_131334

Všetky stromčeky, ktoré nám vybral sú krásne, už vzrastlé dlhoveké čerešne, ktoré sme si mohli odviezť spolu so sadovníckym materiálom aj vďaka podpore predajne Svet elektrobicyklov-ebajk, kde nám zapožičali dostatočne dlhú dodávku, aby sa tam tieto stromčeky v pohode zmestili.

Nakúpiť a doviezť, to bola tá jednoduchšia časť tohto projektu, ale celé to odštartovala a už nebolo možné návratu späť. Náš prvý pokus zasadiť prvé stromčeky bol už v piatok, avšak proti tomu bolo počasie, keďže celý deň riadne pršalo. Na druhú stranu sme mali istotu, že zem bude vlhká a nebude potreba až tak zalievať. 

Dobrovoľníkov na takéto akcie zháňame cez náš web a sociálne siete, ktoré ani tentokrát nesklamali. Dokonca sa nám prihlásil aj Peter, ktorý sa zaoberá arboristikou a ako svoj vklad pre tento projekt nám podaroval 6 vriec ekouhlia, ktoré sám vyrába.

53-1_product-ekouhlie-kompost-packaging

Viete, čo je to ekouhlie?  

Jedným so základných predpokladov pre život stromov sú pôdne mikroorganizmy s ktorými stromy vytvárajú symbiotické partnerstvá. Pôdne baktérie im pomáhajú pri získavaní živín, hubové vlákna pri získavaní vlahy a živín z väčších vzdialeností a užších pôdnych pórov. Na zdegradovaných pôdach a navážkach sú množstvo a diverzita pôdnych mikróbov veľmi nízke. Preto je potrebné takúto pôdu pri výsadbe upraviť. Pomocou kompostu sme vo výsadbovej jame obnovili diverzitu mikroorganizmov a pomocou Ekouhlia zabezpečili vhodné prostredie pre ich ďalší rozmach. Výsledkom sú zlepšené mikrobiologické vlastnosti pôdy v okolí koreňov, ktoré zvyšujú šance stromov na prežitie a následný vitálny rast. 
 

V sobotu na vyhliadke sa nás stretlo 15 ľudí, čo teda vychádzalo 1 stromček na človeka, ale robili sme to tak, že boli rozdelené jednotlivé činnosti po dvojiciach a každá dvojica robila tú istú prácu 15 krát. Presný postup sme si dohodli s Peťom , ktorý nám presne ukázal na prvom stromčeku ako sa má sadiť a na čo si máme dávať pozor pri výsadbe.

MGR_4375

Takže to bolo pre mnohých z nás aj veľmi poučné, lebo nie každý z nás mal tie správne vedomosti. Pre pokoj na duši bol Peter aj výstupnou kontrou na konci sadenia, aby sme mali istotu, že stromček je zasadený správne a teda sme vytvorili maximálny predpoklad na jeho ujatie sa v tejto pôde, ktorá je stavebnou navážkou. 

MGR_4377

 
Okrem odborníka arboretistu sme mali medzi sebou aj odborníka na médiá, lebo prišiel za nami Miroslav  z Rádia Regina RTVS a robil s nami rozhovory, 
20231028_093449
aby nakoniec aj sám priložil ruku k dielu
MGR_4356
Práca nám išla krásne od ruky a keď už sme mali polovicu stromov zasadených, tak sme si urobili oddych pri kávičke, koláčikoch a špekačkoch. Veru bolo veselo, veď sme sa tu zišli dobrá partia
MGR_4387
Okrem vysádzania čerešní sme sa dohodli, že by bolo dobré k zastrešenému posedu dať aj vinič, aby bolo sedenie okrem dažďu trochu aj chránené zo severnej strany voči vetru. Na toto sa podujal Noro s Evkou, a spolu zo zadnej a bočnej strany vysadili štepy viniča.
MGR_4365
Vysadením 12-tich čerešní na vyhliadke vnikol taký malý sad, ktorý by sme nazvali po zosnulom manželovi majiteľky pozemku, ktorý bol našim spolužiakom na ZDŠ vo Vajnoroch, takže budeme ho volať Petrov sad. 
Keďže nám ešte ostali tri čerešne a srnky nám tie naše v Komunitnom vinohrade Široké 1 zničili, rozhodli sme sa tieto posadiť namiesto nich a dať im poriadnu ochranu voči ohryzu. 
20231028_143410
To, že sme urobili dobrú vec nám dalo na vedomie aj slniečko, ktoré ku koncu brigády pekne svietilo, tak sme mali dojem, že prišlo znovu leto.
 
Veríme, že sa bude tento sad páčiť aj okoloidúcim ľuďom a bude im robiť radosť. My v spolku sa už tešíme aj na oberačku čerešní :-)

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.