Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pozývame na brigádu: sadenie čerešní na vyhliadke nad vinohradmi - 28.10.2023(sobota)

GALÉRIA MAPA SÚBOR
Dátum: 21.10.2023
Autor: Via vitis
Počet videní: 1174
4 min. čítania
Pozývame na brigádu: sadenie čerešní na vyhliadke nad vinohradmi - 28.10.2023(sobota)

Pozývame všetkých dobrovoľníkov a ľudí, ktorým nie je ľahostajná príroda na sadenie čerešní do Vajnorských vinohradov. Akcia sa bude konať 28.10.2023 od 9.00 hod a miesto konania je vyhliadka nad Vajnorskými vinohradmi, o ktorú sa stará náš spolok. Stromčeky a sadbový materiál sme získali vďaka Nadácie Tipsport 

logo_nadacie_tipsport

Čo budeme sadiť? Prinesieme staré odrody dlhovekých čerešní, ktoré pre nás vypestovali v Ovocnej a okrasnej škôlke Biele Karpaty v Moravskom Lieskovom.

Kedy budeme sadiť? V sobotu 28.10.2023 od 9.00 hod, kde dátum sme museli určiť podľa termínu, ktorý nám určili dodávatelia stromčekov a veríme, že nám bude ešte priať počasie. Možno niekto si ešte spomenie, že je to výročný dátum vzniku prvej Československej republiky, tak bude mať toto sadenie aj takýto slávnostný ráz napriek tomu, že nebudeme sadiť lipy, ale čerešne. 

Ako bude prebiehať výsadba? Jamy už máme vykopané, takže tá najťažšie robota nebude potrebná. Na spodok jamy dáme humus a hnoj, ktorý prisypeme preosiatou vykopanou zeminou nakoľko táto je charakteru stavebnej sute obsahujúcej plno betónových kameňov. Následne nasypeme pripravenú ornicu do ktorej budeme sadiť stromčeky. Aby sme mali o čo stromčeky upevniť, ku každému stromu dáme dva podporné kolíky a okolo celého dáme drôtené pletivo ako ochranu voči zveri.  Následne zeminu okolo stromčeku prikryjeme štiepkou a stromček zalejeme. Všetko je už prichystané a pripravené, preto sa bude jednať skôr o ľahšie ako ťažšie práce, tak radi medzi sebou uvítame aj rodiny s deťmi. 

Kde bude miesto výsadby?  Toto miesto sme síce nazvali vyhliadkou, ale žiadnu vežu tu nehľadajte. Jedná sa o umelo vytvorenú terasu z čias navážania stavebnej sutiny v období socializmu. Tento plac dnes už celkom ľahko identifikujete, lebo je tu postavený drevený prístrešok, ktorý pri správnom uhle je vidieť už od asfaltovej cesty na spodku Vajnorských vinohradov.

20221130_144108

Tento prístrešok postavený vďaka grantu z Bratislavského samosprávneho kraja je dokonca už zakreslený aj v aplikácii Mapy.cz

mapa_cz_lietadlo_3D

Ako sa dostať na miesto výsadby? Je to síce miesto, kam sa dá dostať až autom, ale je tam veľmi rozbitá prašná cesta, preto odporúčame skôr nechať auto v spodnej časti Vajnorských vinohradov P1, alebo P2 a kúsok sa prejsť do kopca - pozri modrá trasa na mape. Kto si trúfa, že jeho auto je dostatočne terénne, tak môže ísť s ním na vlastné nebezpečie až na parkovisko P3 - pozri tmavozelená trasa na mape. Trasa na P3 sa dá zdolať aj na bicykli, hoci záverečný kopec je riadny stupák. Tí čo pôjdu peši to majú veľmi jednoduché a priamočiare, avšak tiež budú musieť počítať so značným stúpaním ku koncu trasy. Viď mapová schéma:

mapa_cz_farebne_trasy_stvorec

Bude aj občerstvenie pri výsadbe? Pre smädných prinesieme minerálku, čiernu kávu a čaj. Pre hladných prinesieme špekáčiky, ktorý si môžete opiecť na ohnisku na vyhliadke, alebo si priniesť niečo vlastné na opekanie.

V každom prípade si prineste dobrú náladu a chuť pracovať, lebo rukavice a náradie zabezpečujeme tiež my.

Tešíme sa na stretnutie s vami a na to, že sa nám podarí zase dobrá vec, ktorá nám pomôže uchovať dedičstvo našich otcov.

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Plagát na vysadbu Veľkosť: 958.4 kB Formát: pdf Dátum: 22.10.2023
Vyhliadka nad Vajnorskými vinicami

Vyhliadka nad Vajnorskými vinicami

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.