Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pozývame vás na komunitnú oberačku v dňoch 15.,16.,17.9.2023

GALÉRIA
Dátum: 11.09.2023
Autor: Via vitis
Počet videní: 763
4 min. čítania
Pozývame vás na komunitnú oberačku v dňoch 15.,16.,17.9.2023

Komunitná oberačka

Rána vo vinici sa pri zbere hrozna môžu zdať idylické, ale faktom je, že pre vinára sa začína obdobie bezsenných nocí. Po boji s mračnami škorcov a vysokou zverou, ktorí bez pozvania hodujú na novej úrode, musí vinár dostať zrelé hrozno čím skôr do pivnice. Aby to bolo čo najskôr potrebujeme pomôcť a preto hľadáme dobrovoľníkov na komunitnú oberačku, aby nevyšla celoročná námaha na znivoč.

Chceli by sme využiť predĺžený víkend, kedy sú voľné tri dni, preto oberačka bude  15.9. piatok, 16.9. sobota a aj 17.9. nedeľa. Nemusíš sa zúčastniť všetkých troch dní, ale je to na tvojom výbere.

Bude sa oberať vo dvoch viniciach:

15. a 16.9. vo vinici Kačínske, kde hlavným organizátorom bude Peter, vinohradník-koordinátor

17.9. vo vinici Cverny, kde hlavným organizátorom bude Zoltán, vinohradník-koordinátor

Obaja organizátori si pre oberačov pripravili malé prekvapenie a v prípade, že chcete prísť aj s deťmi, tak odporúčame oberačku 17.9.2023 vo vinici Cverny

 

POPIS AKTIVÍT

Popis aktivít je pri oberačke dlhý a práce určuje vinohradník - koordinátor, ktorý je určený pre daný vinohrad. O jednotlivých prácach a postupoch sa môžeš dočítať na tejto webstránke: www.racanskychodnik.sk/tradicna-oberacka-v-raci/

Určite si tam nájdeš to, čo ťa bude baviť najviac a kde môžeš byť najviac nápomocný(á).

 
BENEFITY

Oberačka je jedno z najkrajších období vo vinohrade, preto zažiješ svojim spôsobom istú ,,romantiku", ktorá má svoje čaro, ale aj zodpovednosť. Nie je to ťažká fyzická práca, ale treba byť dôsledný a zberať iba zdravé hrozno, takže priamo pri zbere sa robí už prvá a dôležitá prebierka. Toto všetko sa naučíš, plus zažiješ veselú atmosféru oberačky, okoštuješ čerstvé hrozno, šťavu z neho, prípadne aj burčiak z predchádzajúcej oberačky. Na konci oberačky si ešte môžeš urobiť opekačku v našom komunitnom vinohrade Široké. A v dňoch 15. a 16.9. navečer od 17.00 hod môžeš prísť do Vajnor na Dni Vajnor, kde budeme v našom spolkovom stánku ponúkať vínka z roku 2022 aj z vinohradu, ktorý pomáhaš oberať.

Dozvieš sa o prácach potrebných pri záchrane opustených vinohradov a možno sa ti to tak zapáči, že budeš chcieť mať svoj vlastný vinohrad, o ktorý sa budeš starať.

Prídeš do kolektívu, ktorému nie sú ľahostajné tradície a láska k prírode.

 
DODATOČNÉ INFORMÁCIE

Na oberačku nie je potreba nejakých špeciálnych pracovných pomôcok. Treba sa obliecť primerane prostrediu, keďže sa pracuje vo vinohrade, kde môže byť tráva do výšky kolien a hlavne je to na slnku, takže doporučujeme pokrývku hlavy. Nakoľko sa začína skoro ráno od 9.00 hod, môže byť na tráve rosa a preto sa treba primerane obuť.

Ak by bola potreba rukavíc, alebo malých vinohradníckych nožníc, či vedierok na zber hrozna, tak tie zabezpečíme.

Popis ako sa do tejto lokality dostať je na našom webe tu: www.viavitis.sk/12285/kde-nas-najdete Je to po asfaltke, takže nie je problém, auto, bicykel, kolobežka, či pešibus. Toto je miesto stretnutia a  následne sa urobí presun do konkrétnej vinice. Tu je mapa vinohradov: www.google.com/maps/@48.2296313,17.1738666,15z/data=!3m1!4b1!4m2!6m1!1s1tbfLgrxU4_UDUkDQNUk8l7a0yibu4pSq

Pitný režim bude zabezpečený.

 

AKO SA PRIHLÁSIŤ 

15. a 16.9. vo vinici Kačínske, kde hlavným organizátorom bude Peter, vinohradník-koordinátor, možné sa nahlásiť cez túto webstránku.

17.9. vo vinici Cverny, kde hlavným organizátorom bude Zoltán, vinohradník-koordinátor, možné sa nahlásiť cez túto webstránku.

Prípadne môžete využiť kontakt na našich koordinátorov Petra a Zoltána, ktoré uvádzame v spodnej časti našej webovej stránky www.viavitis.sk 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.