Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Budeme na Festivale mladého vína v Bratislave

GALÉRIA SÚBOR VIDEO
Dátum: 01.11.2023
Autor: Via vitis
Počet videní: 689
12 min. čítania
Budeme na Festivale mladého vína v Bratislave

V dňoch 10. a 11. novembra 2023 budete mať možnosť okoštovať mladé vínka aj z nášho spolku Via Vitis na Festivale mladých vín organizovanom BKIS

395474512_712225600951353_1494582839675097253_n

Bratislavské Primaciálne námestie na dva dni ožije hudbou, dobrým jedlom a najmä ponukou mladých vín z tohtoročnej úrody bratislavských vinárov. Festival mladého vína, ktorý sa koná 10. a 11. novembra 2023, sa tento rok rozšíri na nádvoria v blízkosti námestia. 

Kým v susednom Česku a Rakúsku sa prvé vína tohtoročnej úrody otvárajú na svätého Martina, na Slovensku sa môžu uvádzať na trh od prvého novembrového pondelka. Mladé vína sa vyznačujú sviežosťou a ľahkosťou a odporúča sa rýchlo ich vypiť, ideálne do fašiangov. Festival, na ktorom budú zastúpené mladé vína vinárov z troch bratislavských vinárskych spolkov, nadväzuje na dlhoročnú tradíciu vinárstva v hlavnom meste. Dvojdňové podujatie organizuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) v spolupráci s mestskými organizáciami.

Vajnorský spolok Via vitis odporúča:
Určite treba ochutnať Irsai Oliver – typické mladé víno, ale aj červené vínko z minulého roku, ktoré je práve teraz ešte stále mladé, či komunitný Müller Thurgau, na ktorom sa podieľajú všetci členovia a členky spolku, ale aj dobrovoľníci a dobrovoľníčky, ktorí nám chodia pomáhať do vinohradu a tak pomáhajú zachrániť dedičstvo našich otcov od spustošenia a zástavby.

Ochutnajte bratislavské vína na mestskom festivale a príďte spolu s nami osláviť sviatok sv. Martina v historickom centre. Okrem dobrého vína sa môžete tešiť na pestrý hudobný program, súťaže, komentované prehliadky aj pre znevýhodnené osoby, či kvíz na tému vinárstva a dobré jedlo.

Festival sa rozširuje na ďalšie nádvoria

V minulom roku sa festival konal na nádvoriach Primaciálneho paláca, tentoraz sa rozšíri na aj na Primaciálne námestie a nádvoria v jeho blízkosti. Vinárov z Devínskeho, Vajnorského a Račianskeho vinárskeho spolku nájdete na Nádvorí sv. Juraja, gastro zónu s jesennými špecialitami, ale aj vegánskou ponukou, na Nádvorí Jána Nepomuckého. Do podujatia sa zapája programom aj Galéria mesta Bratislavy. V piatok vás na nádvorí Mirbachovho paláca od 17:00 do 22:00 čaká DJ set Adama Kvasnicu a kvalitné slovenské vína združenia Víno spod vulkánu, ktoré vám sprostredkujú z kaviarne Emil. Múzeum mesta Bratislavy bude mať v Expozícii vinohradníctva počas oboch festivalových dní predĺžené otváracie hodiny do 20:00. Lokálne víno z ponuky Túlavej vinotéky nájdete na nádvorí Apponyiho paláca, kde v piatok večer od 18:00 do 22:00 zahrá DJ Brunovský a v sobotu v rovnakom čase DJ Kinet. Počas soboty bude sprístupnený aj Národný salón vín SR.

Návštevníkov a návštevníčky prevedú celou vínnou cestou so zastaveniami na jednotlivých nádvoriach morky z Divadla Š.E.M. Pouličnú estrádnu šou predvedú v piatok aj sobotu so začiatkom o 19:00 a 21:00 na Primaciálnom námestí.

Vinárov z Devínskeho, Vajnorského a Račianskeho vinárskeho spolku nájdete na Nádvorí sv. Juraja, gastro zónu s jesennými špecialitami, ale aj vegánskou ponukou, na Nádvorí J. Nepomuka.

Oslavy sv. Martina sú už od čias Rakúsko-Uhorska spájané s vinárskou tradíciou. Presne 11. novembra sa totiž každoročne, nielen u nás, ale aj v Česku či Rakúsku, otvárajú prvé vína tohtoročnej úrody.

Podľa starej tradície víno z úrody daného roka požehnáva cirkevný hodnostár. Mladé vína požehná v prvý deň festivalu bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský v kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci.

Veľa rozmanitej hudby aj vinársky kvíz

Podľa tradície víno z úrody daného roka požehnáva cirkevný hodnostár. Mladé vína požehná v prvý deň festivalu v Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Na pódiu vystúpia slovenské hudobné mená ako Katka Koščová, Puding Pani Elvisovej, DIS IS MARKĒTA či cimbalová ľudová hudba Andreja Záhorca. Priestor dostane aj obľúbený bratislavský kvíz či rozhovory o víne s odborníkom na históriu vinohradníctva Štefanom Hrivňákom z Archívu mesta Bratislavy.

 

ℹ️ ✔️Počas festivalu pre vás Múzeum mesta Bratislavy predĺžilo otváracie hodiny v Expozícii vinohradníctva (Apponyiho palác) až do 20:00. V sobotu bude pre návštevníčky a návštevníkov prístupný aj Salón vín.

Vinárske rande s mestom aj pre nevidiacich a nepočujúcich

V celoročnom cykle tematických vychádzok BKIS Rande s mestom pribudnú počas Festivalu mladého vína tri špeciálne prehliadky na tému vinárskych tradícií. V sobotu o 14:00 sprievodca Ivan Chylák prevedie nevidiacich a slabozrakých po stopách Márie Terézie a vinárskej Bratislavy, o 14:30 sprievodkyňa Iveta Šimove predstaví vínnu stopu Bratislavy Nepočujúcim spolu s tlmočníkom do slovenského posunkového jazyka. Rovnomenná prehliadka pre počujúce účastníčky a účastníkov začne o 16:00. Vychádzky sú bezplatné, stačí sa prihlásiť na www.bkis.sk/randesmestom.

Partnerom podujatia je Bratislavská organizácia cestovného ruchu www.visitbratislava.com. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

Program Festivalu mladého vína 2023

10.11.2023 PIATOK

16:00 Otvorenie vínnych trhov (Nádvorie sv. Juraja a J. Nepomuka)
16:00 – 22:00 Túlavá vinotéka (Apponyiho palác)
17:00 Požehnanie mladého vína (Kaplnka sv. Ladislava)
17:00 – 22:00 Víno spod Vulkánu (Nádvorie Mirbachovho paláca)
17:00 DJ Adam Kvasnica (Nádvorie Mirbachovho paláca)
18:00 DJ Brunovský (Apponyiho palác)
18:00 Koncert: Katka Koščová (Primaciálne námestie)
19:00 Rozhovory o víne so Štefanom Hrivňákom a vinármi (Primaciálne námestie)
19:00 Vínna cesta s kamarátkami morkami z Divadla Š.E.M.
19:30 Koncert: Puding Pani Elvisovej (Primaciálne námestie)
21:00 Koncert: Old Shatterband (Primaciálne námestie)
21:00 Vínna cesta s kamarátkami morkami z Divadla Š.E.M.
22:00 Záver prvého dňa

11.11.2023 SOBOTA

15:00 Otvorenie vínnych trhov (Nádvorie sv. Juraja a J. Nepomuka)
15:00 – 22:00 Túlavá vinotéka
15:00 Ako víno menilo Bratislavu – komentovaná prehliadka Expozície vinohradníctva so Štefanom Hrivňákom (Apponyiho palác)
16:00 Koncert: DIS IS MARKĒTA (Primaciálne námestie)
17:00 Bratislavský kvíz na tému vinárstva (Primaciálne námestie)
18:00 Ľudová hudba Andreja Záhorca (Primaciálne námestie)
18:00 DJ Kinet (Nádvorie Apponyiho paláca)
19:00 Predstavenie vinárstiev + súťaže (Primaciálne námestie)
19:00 Vínna cesta s kamarátkami morkami z Divadla Š.E.M.
19:30 Koncert: Milo Kráľ Band (Primaciálne námestie)
21:00 Koncert: King Shaolin (Primaciálne námestie)
21:00 Vínna cesta s kamarátkami morkami z Divadla Š.E.M.
22:00 Záver

❤️SOBOTNÉ VYCHÁDZKY RANDE S MESTOM????

14:00  Pre nevidiacich a slabozrakých
Po stopách Márie Terézie
sprevádza Ivan Chylák

14:30  Pre nepočujúcich:
Vínna stopa Bratislavy (tlmočené do slovenského posunkového jazyka)
sprevádza Iveta Šimove

16:00
Vínna stopa Bratislavy
sprevádza Iveta Šimove

Na vychádzky je potrebné sa registrovať.
Registrácia bude spustená čoskoro na: https://www.bkis.sk/randesmestom

Vstup voľný

Partnerom podujatia je Bratislavská organizácia cestovného ruchu www.visitbratislava.com.
Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.
V spolupráci s Hlavným mestom SR Bratislavou, Múzeom mesta Bratislavy, Galériou mesta Bratislavy, Archívom mesta Bratislavy, Národným salónom vín SR a OLO.

Upozorňujeme návštevníčky a návštevníkov, že v priebehu podujatia môže byť vyhotovený fotografický a/alebo video záznam za účelom propagácie podujatí a činnosti BKIS. Viac info na www.bkis.sk v časti Ochrana osobných údajov.

Zmena programu vyhradená.

 

????UŽITE SI Festival mladého vína 2023 AJ S KAPELOU PUDING PANI ELVISOVEJ????
10. 11. I 19:30 I Primaciálne námestie
Puding Pani Elvisovej (PPE) je slovenská elektro-indie-popová kapela v zložení Slivka, Miloš, Viliam a Pino. Skupina vznikla v roku 1995 v Košiciach. Začiatky PPE sa niesli v znamení britpopu a hľadania vlastného štýlu, ktorý bol už vtedy viditeľne odlišný od čohokoľvek, čo sa na slovenskej scéne hralo. Jedinečný rukopis kapely je dnes mixom elektronickej tanečnej hudby plnej rôznych experimentov s hlasným priam až punkovým nasadením. V rokoch 2010–2012 získali PPE na Radio_Head Awards trikrát za sebou ocenenie Najlepšia koncertná kapela roka, v roku 2011 s pesničkou Astoria aj Singel roka. Kapela odohrala množstvo koncertov u nás aj v zahraničí a je stabilným hosťom najväčších slovenských festivalov ako Pohoda, Grape či Žákovic Open, ale vystúpila aj na Colours of Ostrava, Rock for People, Sziget, EuropaVox či TransMusicales Rennes.
???? Vstup voľný
398045116_712361137604466_1586776316172087901_n
 
????UŽITE SI Festival mladého vína 2023 AJ S KAPELOU OLD SHUTTERBAND????
10. 11. I 21:00 I Primaciálne námestie
Recesistická formácia Old Shatterband hrá svetové aj domáce hity prevažne 90. rokov v štýle country. Do zábavy a do tanca Vám zahrajú Peter Bulík (spev, gitara), Ján Kružliak ml. (husle, spev), Miloš Bulík (basa, spev) a Luboš Ezo Ambrozai (bicie).
???? Vstup voľný
392832159_711773517663228_565944241271466887_n
 
????UŽITE SI Festival mladého vína AJ S KATARÍNOU KOŠČOVOU A DANIELOM ŠPINEROM????
Jedna speváčka a jeden klavirista. V prípade, že ide o dvojicu Koščová - Špiner, nik iný vám tam nebude chýbať. Žiaden veľký ansámbel, len dvaja interpreti a spolutvorcovia úplne stačia na to, aby sa dotkli diváka na tých najhlbších miestach. Na koncertoch Katky a Dana sa smeje i plače, divák sa stáva svedkom a súčasťou intímnej výpovede, skutočného priateľstva, lyrického prežívania i spoločného humoru. Katka a Daniel budú nablízko, na dotyk. Takto sú najuveriteľnejší pre seba aj pre ostatných.
„Toto je môj najobľúbenejší spôsob hrania, takto vo dvojici. Mám pocit, že vtedy vychádza to najlepšie z nás oboch. Najuvoľnenejšie, najslobodnejšie.“ Katarína Koščová.
10. - 11. 11.
Primaciálne námestie a nádvoria
???? Vstup voľný
396694872_710039454503301_6269534154019696571_n
 
????UŽITE SI Festival mladého vína 2023 AJ S KAPELOU DIS IS MARKĒTA????
11. 11. I 16:00 I Primaciálne námestie
Kapelu DIS IS MARKĒTA tvoria dve muzikantky a traja muzikanti z rôznych hudobných svetov, v ktorých sa spája folklór s klasickou aj experimentálnou hudbou. Výsledkom je pestrá paleta zvuku – od autentickej sugestívnej piesne, cez silné ľudové nápevy v rozličných zvukových obmenách a náladách, až po netradičné hudobné kompozície. Započuť môžete aj prvky ambientu či elektronickej hudby. Tento rok získala DIS IS MARKĒTA na prestížnych oceneniach Rádia_FM - Radio_Head Awards - 2 finálové nominácie od odbornej slovenskej aj zahraničnej poroty v žánrových kategóriách world music a folková hudba.
???? Vstup voľný
398276375_713908017449778_1908537116772583990_n

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Festival mladého vína_mapa Veľkosť: 3.55 MB Formát: pdf Dátum: 1.11.2023

Video