Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dni Vajnor 2023

GALÉRIA Facebook
Dátum: 15.09.2023
Autor: Via vitis
Počet videní: 510
3 min. čítania
Dni Vajnor 2023

Po prvý raz sa konali Dni Vajnor ako spojenie Hodov a Dožiniek.

NA tejto akcii nechýbal ani náš Vajnorský vinohradnícky spolok - Via Vitis a dokonca do Alegorického sprievodu sme si pripravili malú ukážku vinohradníckeho náradia. Samozrejmosťou bolo aj ponúkanie vínko ľudí, ktorí prišli pozrieť tento sprievod. Koštovali ste naše vínka?

Takto to celé vyzeralo z pohľadu Mestskej časti  Bratislava - Vajnory:

DNI VAJNOR UKÁZALI KULTÚRU A TRADÍCIU DEDINY V MESTE
História, kultúra a tradícia Vajnor to sú nielen veci ako známy vajnorský ornament, vajnorské kroje ale rovnako aj veľkolepé ľudové dedinské akcie. Takými už v dávnej minulosti boli oslava úrody, zberu hrozna a farské hody. Všetky tieto tradičné akcie sme spoločne s Vajnorákmi, susedmi, hosťami a všetkými priateľmi našej mestskej časti oslávili uplynulý predlžený víkend na dvojdňovom podujatí Dni Vajnor.
Začali sme ich už v piatok doobeda slávnostnou hodovou svätou omšou a to priamo v Parku pod lipami. Večer program pokračoval vystúpením rôznych folklórnych súborov ako naša známa Vajnorska dychovka, Jednástka z Ivanky, Ekonóm alebo Legrúti.
Sobota začala tradičným alegorickým dožinkovým sprievodom, ktorý býva najznámejšou časťou dožiniek. Zúčastnili sa ho naše kultúrne spolky, krásne tanečnice, skauti, športovci, veteráni a po prvýkrát aj vojaci z posádky, ktorá sídli vo Vajnoroch a rôzne občianske združenia. Alegorický sprievod takýmto spôsobom prezentuje rôzne stránky života v meste, od dávnych zvykov až po súčasnosť.
Program pre návštevníkov pokračoval podvečer pásmom Podobenka z VajnorP a vystúpil aj VOS-Vajnorský okrášľovací spolok. Ten nám svojim krásnym spevom priblížil ako také dožinky, či vinobranie na dedinách už v dávnej minulosti prebiehalo.
Vyvrcholením akcie bolo odovzdanie hroznového venca. Pri jeho preberaní som zaň v mene všetkých vajnorských roľníkov, vinárov a poľnohospodárov poďakoval za ich prácu na poliach a vo viniciach.
Naša vďaka však patrí všetkým, a nie je ich málo, ktorí sa u nás vo Vajnoroch usilujú o zachovanie všetkých tradičných kultúrnych zvykov. Práve vďaka nim sú Vajnory také aké sú. Aj dnes si môžeme hrdo nielen pripomínať ich kultúrne a tradičné hodnoty ale ju aj prezentovať na akciách akými sú Dni Vajnor naším obyvateľom, či hosťom z bližšieho alebo vzdialenejšieho okolia.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.