Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Komunitná oberačka v Širokom 1 a 2

GALÉRIA
Dátum: 03.09.2023
Autor: Via vitis
Počet videní: 617
3 min. čítania
Komunitná oberačka v Širokom 1 a 2

Prišla jeseň a s ňou aj najkrajšie obdobie pre vinohradníka a vinára. Napriek niektorým hlasom, že je to skorý termín, tak naši vincúrovia zavelili, že treba oberať a určili termín oberačky našej najväčšej komunitnej vinici Široké 1 a Široké 2. Zberala sa odroda Müller Thurgau, ktorá patrí medzi tie skoršie a je veľmi náročná na ošetrovanie. 

IMG-20230903-WA0000

Počasie nám prialo, ba priam bolo vynikajúce, lebo slnko nepieklo a ani nepršalo hoci nebo zakrývali riadne mraky a vo Vajnoroch skoro ráno aj spŕchlo. Avšak Vajnorské vinohrady sú až na úpätí Malých Karpát a teda často je tam odlišné počasie ako máme v dedine. Sme veľmi radi, že okrem členov spolku nám  prišli pomôcť aj dobrovoľníci nie len z Vajnor, Bratislavy, ale dokonca až zo Španielska a Srbska. Takže sme mali super medzinárodnú oberačku.

20230901_095850

Po rozdelení ľudí do jednotlivých riadkov, sme sa s chuťou pustili do práce a dokonca niektorým bolo pri tom aj do spevu, veď keď je pekná úroda, tak je aj kopa radosti. Sú to radosti za mnoho dní starosti a obáv, ale aj ťažkej vinohradníckej  práce.

Tento rok bol pre vinohradníkov veľmi náročný, lebo hroznu moc neprialo počasie a ani zver, ktorá v opustených vinohradoch má svoje ležovisko a do obrábaných sa chodí kŕmiť. Napriek tomu sme boli milo prekvapení, že sa našli krásne strapce. 

20230901_095836

Našťastie nás prišlo dosť veľa, preto oberačka prebiehala veľmi rýchlo a dokonca vinica Široké pritiahla najobávanejšie zviera týchto dní a tým bol ,,medveď":

20230903_085755

Tento však na nás neútočil, ale bol hlavným pomocníkom, nakoľko ťahal vozík naložený plnými bedničkami hrozna.

41a548f8-09f1-464b-8395-acd5cf9137f0

Prvá polovica práce ubehla rýchlo a zvládli sme ju ešte doobeda. Potom prišla druhá a tretia fáza, kde sa z vinohradníka stáva vinár, lebo zozbierané hrozno treba, čo najskôr spracovať, aby sa zachovala maximálna kvalita. Takže sa odstopkovávavalo, mlelo, prešovalo a usádzalo.... až do hlbokej noci.

To, že úroda bola vynikajúca svedčí aj fakt, že hroznová šťava mala cukor 20,5 stupňa a naoberali sme množstvo, ktoré nás veľmi milo prekvapilo, hoci do tabuľkového maxima výnosnosti ešte niečo chýba.

IMG-20230903-WA0002

Toto bola v tejto sezóne naša prvá oberačka, z ktorej máme iba radosť a veríme, že v podobnom duchu budú prebiehať aj tie ďalšie, ktoré nás ešte túto sezónu čakajú.

Veríme, že sa na nich stretneme s ďalšími príjemnými ľuďmi, ktorí nám prídu pomôcť.

20230903_095916

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.