Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako bolo u nás na akcii BDC: Zelené dni

GALÉRIA
Dátum: 22.05.2023
Autor: Via vitis
Počet videní: 382
4 min. čítania
Ako bolo u nás na akcii BDC: Zelené dni

V rámci dobrovoľníckeho programu Zelené dni organizovaného Bratislavským dobrovoľníckym centrom prišli ku nám zamestnanci z firiem DELL Technologies a VÚB banka.

Hneď v prvý deň v piatok 19. mája nám počasie na začiatku moc neprialo a vyzeralo to, že bude skôr pršať ako svietiť slnko.

IMG-20230521-WA0023

Napriek tomu prišla poriadna skupina ľudí, takže nám pomaly nestačilo ani parkovisko pri našom komunitnom vinohrade, ktoré sa rýchlo zaplnilo napriek tomu, že väčšina ľudí prišla buď MHD, alebo na bicykli. Treba však poznamenať, že ku nám prišla partička zamestnancov až zo Žiliny a tak auto bolo najrozumnejším dopravným prostriedkom.

IMG-20230521-WA0024

Aby sme hneď pri úvodných slovách trochu ľudí zohriali, tak sme im ponúkli teplú kávu, čaj a niečo aj na zahryznutie, čo nám doma naše šikovné ženičky pripravili v rámci domácich receptov.

IMG-20230521-WA0016

Následne sme si všetkých, ktorých dokopy bolo skoro 60 rozdelili do troch skupín a pustili sa všetci do práce. Tá najväčšia skupina čistila okolie koreňového systému viniča od náletových drevín a buriny, ktorou najčastejšie boli černice a šípky. Našťastie bola zem mierne vlhká, takže kopanie a okopávanie zvládali celkom v pohode a dokonca sa podarilo vykopať aj niekoľko väčších koreňov pajaseňa, ktorý nám tu ako cudzokrajná rastlina robí šarapatu.

IMG-20230521-WA0020

Menšia skupina sa venovala svojou činnosťou čerešňovému sadu, ktorý sme vysadili na jeseň v spodnej časti Vajnorských vinohradov, hneď vedľa cyklocesty JURAVA. Bolo potreba pokosiť už vysokú trávu a povyberať kopu nečistôt a odpadkov. Následne úlohou dobrovoľníkov bolo okopať okolie stromčeka, zapracovať ovčí hnoj a celé to prikryť štiepkou.

20230519_114313

Keďže toto bola menšia skupinka, tak napriek ich veľkej usilovnosti sa nepodarilo urobiť všetko, ale to sme ani neočakávali, veď niečo treba nechať aj pre ďalších dobrovoľníkov :-)

Ako malú odmenu za odvedenú prácu pri záchrane Vajnorských vinohradov sme na záver urobili koštovku vín našich vinárov z Vajnorského vinohradníckeho spolku VIA VITIS a tí, ktorým pri práci vytrávilo si urobili opekačku podľa svojej chuti.

Ku koncu sa dokonca ukázalo aj slniečko a tak piatok bol veľmi príjemným dňom.

V sobotu 20. mája napriek tomu, že slniečko svietilo hneď od rána prišlo dobrovoľníkov značne menej, ale aj táto malá skupinky nám veľmi pomohla. Jedna časť pomáhala pri zelených prácach vo vinohrade a v okolí

20230519_151816

a tá druhá pri natieraní drevených predmetov, ktoré sme inštalovali v oddychovej zóne komunitného vinohradu.

20230520_093827

Tak ako v piatok bolo slniečko schované, tak teraz riadne pieklo a bolo sa potrebné aj do tieňa schovávať. Našťastie práca išla dobrovoľníčkam krásne od ruky a tak skôr ako bola horúčava neznesiteľná, bolo všetko hotové.

 

Za obidva dni, všetkým dobrovoľníkom veľmi pekne ďakujeme a sme radi, že naša spolupráca s Bratislavským dobrovoľníckym centrom prináša svoje ,,ovocie". 

20230519_092325

20230519_092233

Tešíme sa na ďalšie stretnutia s takto šikovnými ľuďmi a veríme, že aj ich poteší pohľad na pekne udržiavané vinohrady, ku ktorému vzhľadu prispeli aj oni svojím pričinením.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.