Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Chardonnay

Dátum: 25.05.2021
Autor: Via vitis
Počet videní: 753
Chardonnay

Chardonnay

(skratka Ch, v iných krajinách známa ako Pinot Blank Chardonnay, Chablis, Weisser Ruländer)...

Chardonnay
 
(skratka Ch, v iných krajinách známa ako Pinot Blank Chardonnay, Chablis, Weisser Ruländer)
je stará muštová odroda viniča (Vitis vinifera), určená na výrobu bielych vín, je pravdepodobne spontánny kríženec odrôd Burgundské biele a Heunisch, ale tento rébus vyriešia snáď genetici v blízkej budúcnosti. Pochádza z francúzskeho vinárskeho regiónu Burgundsko.
Vo Francúzsku sa veľmi rozšírila v Champagni, Burgundsku, v Európe je hojne pestovaná v Taliansku, Nemecku, Španielsku, Maďarsku a Rumunsku. Rýchlo sa šíri aj zámorských oblastiach ako Kalifornia, Austrália, Chile, Južná Afrika, Argentína. Narastá dopyt po tejto odrode aj v našich oblastiach a na Slovensku v súčasnosti zaberá 1,41 % - 213 ha celkovej výmery.
Pre kvalitu vín odrody Chardonnay je dôležité, aby sa vždy spracovávalo hrozno dobre vyzreté, prevažne na suché víno s vyšším obsahom alkoholu. Vyšší obsah zvyškového cukru chuť vína často nepríjemne rozširuje. Farba vín býva svetlo žltá, zelenožltá až zlatistá. Vôňa intenzívna, plná, harmonická, chuť plná, dlho doznievajúca, jemne korenistá, s elegantnou kyselinou, minerálne až kremenná. Vo vôni a chuti môžeme hľadať zelené jablko, hrušku, citrusové plody, dule, broskyňu, mango, papáju, banán, čerešne, moruše, melón, ananás, pomarančovú marmeládu, smotanu, maslo, med, agátový a pomarančový kvet, plátky ruží , fialky, karamel, škoricu, sladké drievko, lieskový oriešok, (pražené) mandle, oceľové tóny, minerály, vanilku.
V gastronómii je možné vína kombinovať s rybami, morskými plodmi, bielym mäsom a cestovinami, hodí sa k mäkkým syrom s bielou plesňou, paštétam a bielym omáčkam. Dobre doplňuje hustejšie polievky, pokrmy s bielym mäsom a smotanové omáčky. Najmä pstruh na masle je v kombinácii s Chardonnay jedinečný. Základný Chardonnay "Petit Chablis", veľakrát nazývané ako ustricové víno, sa hodí k rovnomennému pokrmu, ktorý nechýba na žiadnej francúzskej štedrovečernej tabuli. Plnšie vína sú vhodné v kombinácii s mierne upraveným hovädzím a bravčovým mäsom. Vyzreté prívlastkové víno k bažantovi a k divočine.
N.
Zdroje: Internet , Ampelografia Slovenska, Dorota Pospíšilová, Tibor Ruman, Daniel Sekera, 2005 ISBN 80-96-9350-9-7

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.