Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vinohradnícke práce

Sme partička ľudí, ktorým nie sú vinohrady a dedičstvo našich otcov ľahostajné. Rozhodli sme sa zachrániť to, čo iní, ktorí sa o to starali doteraz, zahodili a nechali napospas osudu.

Začali sme sa súčasne obávať, že ak zanedbané vinohrady nezachráníme a neudržíme, tak sa z nich stanú stavebné pozemky pre developerov, ktorí už naťahujú svoje pazúry aj v tejto lokalite. Veď stačí sa iba pozrieť kúsok ku susedom v Rači. Koľko viníc tam už zmizlo a namiesto nich tam stoja domy a bytovky. A to by už bol definitívny koniec Vajnorských vinohradov!

Ako však zachrániť spustnuté vinohrady? V danom momente sa dalo iba jedno, vyhrnúť si rukávy, chytiť sa náradia a zapotiť sa pri tvrdej práci. Ako sa nám darí vieme osobne ukázať v našej komunitnej vinici vo Vajnorských vinohradoch, alebo si to môžete pozrieť aj na fotkách uverejnených na našom webefacebookuinstagrame

Opustených a zanedbaných vinohradov, ktoré potrebujú okamžitú pomoc,  je tu okolo 100 ha a nám sa zatiaľ ručne podarilo zachrániť okolo 1,1 ha. Aby sme ich mohli zachrániť aj viac a nechodili domov úplne fyzicky vyšťavení, potrebovali by sme  ďalších pomocníkov - dobrovoľníkov, aby sme čo najviac práce dokázali spravit svojpomocne. Na záchranu vinohradu nestačí iba zopár nadšencov.

Pomôžte nám
- čistiť  vinohrad od náletových drevín
- strihanie révy
- čistenie koreňov viniča
- okopávanie viniča 
- čistenie viniča od zálistkov a iné zelené práce
- čistenie studničiek v okolí
- čistenie potoka pozdĺž s vinohradom
- udržiavanie prejazdnosti cesty a schodnosti chodníkov 
- čistenie riadkov vinice od kameňov a napadaných drevín
- kosenie trávy 
- čistenie vinohradníckeho chodníka s vyhliadkami
- udržiavanie označenia jednotlivých vinohradov a náučných tabúľ


Aj vďaka Vám sa vinohrad a jeho okolie postupne premení na príjemné miesto, ktoré budete môcť bezpečne navštevovať na výletoch s priateľmi či s deťmi. Miesto, ktoré neprestane dýchať históriou a romantickou atmosférou.

Pri ťažších prácach sú vítaní najmä muži, ale pre každého dobrovoľníka sa nájde primeraná práca - aj pre ženy, aj pre mládež. O akú prácu sa bude jednať v danom týždni sa dozviete v udalosti na našom Facebookovom profile, alebo aj priamo na tejto webstránke v časti kalendár. Väčšina prác počas roka je jednodúchá a nenáročná na fyzično. Brigády prebiehajú v sobotu, pokiaľ nie je uvedené ináč, resp. sa vieme s dobrovoľníkom dohodnúť aj na individuálnom termíne.

Je vhodné, aby ste najskôr aspoň 1-2 razy prišli medzi nás do Vajnorského vinohradu do Komunitnej vinici Široké. Trochu fyzicky pomôcť, "privoňať" k našej práci, zoznámiť sa.

 Počet dobrovoľníkov: 10 - 20
 Lokalita: https://goo.gl/maps/TQRm1uVmJuQWtTNF9

V prípade záujmu sa prosíme oboznámte s našimi zásadami ochrany osobných údajov a následne vyplňte náš formulár:

* Povinné pole
* Povinné pole