Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Naša snaha o záchranu vinohradov v Rači

SÚBOR
Dátum: 23.08.2022
Autor: Via vitis
Počet videní: 778
Naša snaha o záchranu vinohradov v Rači

V Rači sa pripravuje Hroznový Sad, čelí odporu verejnosti

V mestskej časti Rača by mal vzniknúť polyfunkčný obytný súbor Hroznový Sad. Ide o celkom priliehavý názov, keďže má ísť o pás zástavby, zasadený do svahu s celistvým, hoci zanedbaným vinohradom. Prirodzene, zámer v danej polohe sa nestretol s nadšením. Proti projektu prišlo množstvo pripomienok, napriek tomu pravdepodobne zavážia len málo.

Keďže sa jedná o časť Rače, kde bol po stáročia vinohrad, tak sme neváhali a podali sme na Okresný úrad BA naše stanovisko k predmetnému zámeru výstavby bytových domov:

 Milan Kodnár, predseda Vajnorského vinohradníckeho spolku:
Vajnorský vinohradnícky spolok sa snaží vinohrady zachraňovať a preto z obavy ich zániku a využívania na bytovú výstavu je povinnosťou spolku podať zamietavé stanovisko. Už dlhodobejšie sleduje tento trend v Rači, kde sa vinice menia na stavebné pozemky a tak dedičstvo našich otcov zaniká. Viem o čom píšem nakoľko moji predkovia z Rače sa podľa dostupných informácii venovali vinohradníctvu už od čias Márie Terézie, čo si viete ľahko preveriť aj tým, že v Rači je vinica s názvom Kodnáre. Je samozrejmé, že potreby obyvateľstva na nové bývanie sú čím ďalej tým markantnejšie, ale nemalo by sa zabúdať na to, čo sme zdedili a hlavne, čo necháme našim deťom. Dnešná situácia a doba je vinohradníctvu veľmi neprajná, ale myslím, že dobrými rozhodnutiami a podporou by sa to dalo zachrániť. Možno aj tým, že keď už nie je inej cesty a developer dostane súhlas na výstavbu, tak by mala byť podmienka, aby zabezpečil udržateľnosť vinohradov v 10krát väčšej ploche ako je tá, ktorú použije pri výstavbe. Bratislava už dávno stratila charakter vinohradníckeho mesta a obávam sa, že teraz to čoskoro čaká aj Raču a následne aj Vajnorské vinohrady, ktoré sa snažíme zo všetkých síl zachrániť pre naše deti. Začali sme v časti chotára, ktorý je blízko k Račianskemu chotáru a preto verím, že chápete naše obavy. O našej činnosti sa viete dočítať aj na webstránke www.viavitis.sk. Veríme, že dnešnému zastupiteľstvu v Rači záleží na tom, čo tu po nich ostane a urobia rozumné rozhodnutie.

Bohužiaľ ako predpokladá aj článok vyššie uvedený, naše pripomienky OUBA neboli vyslyšané a tu je ich odpoveď:

Vyjadrenie OÚ BA:
OÚ BA sa stanoviskom zaoberal. OÚ BA preto vykonalo ohliadku predmetných pozemkov, na ktorých sa má navrhovaná činnosť realizovať, a musí skonštatovať, že na predmetnom území sa nachádzajú vinohradnícke stĺpiky bez viniča, ktorý sa cca od roku 2015 v území nenachádza. OÚ BA nemá v kompetencii rozhodovať o umiestnení navrhovanej činnosti, a vyhodnocovať súlad s územným plánom. Hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislava vydalo súhlasné záväzné stanovisko k navrhovanej činnosti č. MAGS OUIC 42044/2022-415710 zo dňa 18. 07. 2022. OÚ BA vychádza z podkladov, ktorými v rámci zisťovacieho konania disponuje.
V zmysle odborného stanoviska č. 22731/2021-310, 62111/2021 zo dňa 22.11.2021 Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Bratislave dotknuté pozemky nie sú vedené vo Vinohradníckom registri SR.
OÚ BA sa vysporiadal v rámci tohto rozhodnutia aj so stanoviskami verejnosti a zaoberal sa nimi, a opodstatnené požiadavky zapracoval do podmienok určených v tomto rozhodnutí.

Ponaučenie pre nás a pre zanedbané Vajnorské vinohrady:

Ako vidieť nezaváži ani územné plánovanie, ktoré tam popisuje vinicu. Dôležité je, aby sa tam vinič aj pestoval a ešte aj bol registrovaný na UKSUP-e BA vo Vinohradníckom registri SR!!!!

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Oboznámenie sa s našim podaním Veľkosť: 80 kB Formát: pdf Dátum: 25.8.2022
List_o_rozhodnutí Veľkosť: 74.6 kB Formát: pdf Dátum: 25.8.2022
odpoved_OUBA_na_podnet Veľkosť: 1.18 MB Formát: pdf Dátum: 25.8.2022

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.