Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Hotovo! Bratislava má plán, podľa ktorého sa bude rozvíjať do roku 2030

Dátum: 12.07.2022
Autor: Via vitis
Počet videní: 436
Hotovo! Bratislava má plán, podľa ktorého sa bude rozvíjať do roku 2030

Dňa 23.3.2022 sme sa za Vajnorský vinohradnícky spolok- Via Vitis zúčastnili workshopu s kľúčovými aktérmi a odborníkmi z praxe k pripravovanému zadaniu UŠ Viníc na území hlavného mesta SR Bratislavy pre externého spracovateľa. 

Aj vďaka našim informáciám desiatky odborníčok a odborníkov najskôr analyzovali najväčšie problémy a výzvy, ktorým hlavné mesto čelí, a následne pripravili detailné riešenia pre tieto situácie. 

Hlavné mesto má plán, podľa ktorého bude zlepšovať kvalitu života v najbližších rokoch. Bratislava chce byť do roku 2030 ešte starostlivejšie, dostupnejšie a odolnejšie mesto. Zmeny sa udejú v doprave, školstve, športe, kultúre, životnom prostredí, územnom plánovaní či technickej infraštruktúre mesta. V meste má vzniknúť 64 kilometrov nových cyklochodníkov naviazaných na centrum mesta, plánuje sa modernizácia MHD, vysadí sa viac zelene v uliciach, a tiež majú pribudnú ďalšie nájomné byty. Plán stanovuje dokopy 70 cieľov, na ktoré sú naviazané konkrétne opatrenia. Úlohou Metropolitného inštitútu Bratislavy bude dohliadnuť na napĺňanie stratégie a každý rok vyhodnocovať úspešnosť aktivít. Takmer 700-stranový strategický dokument Bratislava 2030 schválili na zastupiteľstve mestské poslankyne a poslanci.

Výber z prílohy B: Analytická časť Bratislava 2030, týkajúce sa viníc v Bratislave

Vinice – miznúca krajinno-historická súčasť mesta
Ďalším problémom je postupne vyhasínajúci záujem o udržanie vinohradníckych tradícií a postupné vytrácanie sa vinohradníckeho remesla spolu
s vinohradmi. S tým súvisí aj strata krajinného obrazu Bratislavy s úpätiami Malých Karpát, ktoré bývali lemované vinicami.

Dôvodov je viacero – komplikované majetkové vzťahy, nevymáhanie tzv. burinového zákona: Zákon NR SR č. 220/2004 Z. z. o starostlivosti o poľnohospodársku pôdu v znení neskorších zmien a predpisov , ako aj rôzne motivácie, ktoré vedú ľudí k snahe o zmenu spôsobu užívania
pozemkov viníc na stavebné pozemky (náročnosť vinohradníckeho remesla, chýbajúce technické zázemie, nárast cien nehnuteľností a pod.).
Tieto faktory spôsobili, že v súčasnosti sa nehospodári na takmer polovici viníc v porovnaní so stavom v roku 2002 (na základe porovnania ortofoto
snímok. Mesto by sa preto malo usilovať o revitalizáciu a obnovu mestských viníc na produkčné a rekreačné účely a zamedzenie ich premeny na stavebné pozemky. Jedným z nástrojov ochrany vinohradov na úrovni územného plánovania je aj spracovanie urbanistickej štúdie viníc.

Dôležitým faktorom pre zlepšenie súčasného stavu je aj uplatňovanie a vymáhanie legislatívnych opatrení – napr. burinový zákon v spolupráci s orgánmi verejnej správy.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.