Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Frankovka modrá

Dátum: 30.03.2021
Autor: Via vitis
Počet videní: 534
Frankovka modrá

Frankovka modrá

(skratka FR, v iných krajinách známa ako Černé starosvětské, Blaufränkisch, Limberger, Kékrfankos )

Frankovka modrá
 
(skratka FR, v iných krajinách známa ako Černé starosvětské, Blaufränkisch, Limberger, Kékrfankos )je starobylá muštová odroda viniča (Vitis vinifera), určená na výrobu červených vín. Ide o spontánneho kríženca odrody Gouais blanc (Heunisch) s doposiaľ nezistenou odrodou pravdepodobne z oblasti dolného Rakúska.
Frankovka je typická stredoeurópska odroda hojne pestovaná v Rakúsku, Maďarsku, Slovinsku, Chorvátsku a na Morave. U nás ju považujeme za štandardnú odrodu na výrobu červených vín a niektoré regióny sú preslávené jej pestovaním. V roku 1767 dostali Račania na Frankovku dispozičné právo od Márie Terézie. Je našou najpestovanejšou červenou odrodou na zhruba 7,78 % z celkovej plochy vinohradov. V súčasnosti sú známe viaceré klony vypestované v Maďarsku, na Morave a priamo aj zo Šenkvíc.
Vo vínach Frankovky je všeobecne vždy trochu viac kyselín než v ostatných červených vínach a na začiatku sú i triesloviny tvrdšie. Farba vína je svetlo až tmavo rubínová s fialovými zábleskmi, v mladom víne je cítiť trávnaté arómy, ktoré sa pri zrení vína menia na ostružinové, chuť je tvrdšia, s čerstvou kyselinou a vyššími trieslovinami, korenistá, ovocná, vo vyzretých vínach hebká a zamatová . Vo vôni a chuti môžeme nájsť černice, slivky a čierne čerešne, jadrá kôstkovín a škoricu. Víno v prívlastkových kvalitách je vhodné do archívu k dlhodobej archivácii. Hovorí sa o ňom, že je rozmarné ako nestála žena a že má všetky jej dobré aj zlé vlastnosti.
N.
Zdroje: Internet , Ampelografia Slovenska, Dorota Pospíšilová, Tibor Ruman, Daniel Sekera, 2005 ISBN 80-96-9350-9-7

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.