Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zelené práce

Zelené práce

Zelené práce predstavujú súhrn aktivít, ktoré vykonávame priebežne počas sezóny, približne od mája do augusta, septembra. Ich cieľom je udržiavať vzdušnosti kra, ktorá je podstatná pre prevenciu chorôb viniča a pozitívne ovplyvňuje úrodu. Jednou z prvých prác je čistenie kmienka. Všetky mladé výhonky, ktoré z neho vyrastajú, vylamujeme. Mladé výhonky vylamujeme aj z hlavy, pretože majú len malé alebo žiadne strapce a najmä zbytočnevinic_mlady zahusťujú vnútro kra. Koncom júna, v júli, začneme s odstraňovaním zálistkov z letorastov. Tie tiež ker zahusťujú, a keďže sú mladé a krehké, sú náchylnejšie na hubové choroby, najmä múčnatku.


Všetky letorasty opatrne zastrkujeme do drôtenej konštrukcie, aby sme zachovali priechodnosť a dobré prúdenie vzduchu okolo krov. Niekedy už v júli, ale častejšie v auguste, keď sa nové letorasty nakláňajú cez najvyšší drôt vo vedení a zavadzajú v chôdzi, pristúpime k skracovaniu letorastov, k takzvanému snímaniu. Prevísajúce letorasty odstrihneme približne 10 cm nad vrchným drôtom a môžeme odniesť do kompostu. Tento krok nie je dobré unáhliť, keď vinič intenzívne rastie, inak podporíme tvorbu zálistkov.

Dobrým, uváženým zásahom môžeme podmienky viniča výrazne vylepšiť, ale pozor - aj pokaziť.

V dôsledku globálneho oteplenia, a indukovaných extrémov v počasí, ako aj náhlych zmien v priebehu počasia, zelené práce vo vinohrade v súčasnej dobe nadobúdajú na význame. Preto treba zelené práce robiť veľmi uvážene. Najdôležitejšie je, prispôsobiť vinohrad k tomu, aby produkoval čo najviac kvalitného hrozna. Vinohradníkov záujem sa sústreďuje na vytvorenie podmienok pre vysoko účinnú ochranu, teda najdôležitejšia je prevzdušnenosť krov viniča, a tak umožnenie plného pokrytia rastlín viniča ochrannou látkou dodanou pri každom postreku. Na druhej strane však treba rátať s tým, že zmenená ozónová vrstva atmosféry nie vždy rovnako filtruje a prepúšťa intenzívne slnečné žiarenie, takže dnes vinohradník sa musí pripraviť aj na event. poškodenie krov viniča slnečným úpalom, či spálou(!) A v neposlednom rade musí pripraviť vinohrad pre produkciu kvalitných a zdravých neskorých zberov...To je zložitá a ťažká úloha a o úspechu môže rozhodovať každý pestovateľský deň.

 

Vylamovanie letorastov z kmienka

Vylomíme všetky letorasty rastúce z kmienka.

istenie_kmienkov

Letorasty vyrastajúce z hlavy

Vylomíme letorasty z hlavy. Ak je ker slabý, ponecháme jeden, dva najsilnejšie.

vylamovanie_hlava

Zálistky

Z pazúch listov vyrastajú mladé výhonky, zálistky, ktoré vylomíme.

vylamovanie_zalistkov

Úprava letorastov

Letorasty priebežne zastrkujeme do drôtov vedenia.

uprava

 

Odlistenie zóny strapcov

 

Správnym odlistením zóny strapcov môžeme nielen chrániť hrozno pred hnilobami, ale výrazne ovplyvniť aj kvalitu hrozna a vína. Listy viniča majú za úlohu predovšetkým fotosyntézu, ktorou zaisťujú rast výhonku a vývoj celého kra, a najmä kvalitu strapcov. Dôležité je, správne a veľmi opatrne robiť odstraňovanie listov či zálistkov v zóne strapcov, aby sme podporovali fotosyntetickú činnosť kra na dosiahnutie najvyššej produkcie a aj kvality vína, ale aj chránili strapce pred slnečnou spálou a pred chorobami, hnilobami.

Keď chceme správne usmerniť kvalitu strapcov a vína, zopakujme si, akú úlohu hrajú jednotlivé listy pri fotosyntéze.

 

Význam listov pre kvalitný vývoj kra

Smer pohybu asimilátov sa v priebehu vegetácie mení. Na jar, po pučaní listov, prúd asimilátov smeruje akropetálne, teda asimiláty v letorastoch, z listov prúdia smerom hore, k vegetačnému vrcholu.

 

Po kvitnutí, na začiatku tvorby bobúľ, až po úplné dozretie strapcov, deliaca zóna akropetálneho a bazálneho (smerom dole, do bazálnej časti a do strapcov) pohybu asimilátov v letoraste sa premiestňuje na viničovom kre vždy vyššie (pozri obrázok) Listy v spodnej tretine letorastu majú najvyššiu intenzitu fotosyntézy do fenofázy kvitnutia, po odkvitnutí intenzita ich asimilácie postupne klesá. Vo fenofáze kvitnutia až zamäkania bobúľ, najvyššiu fotosyntetickú aktivitu majú listy v strednej časti letorastu. Po zamäkaní bobúľ najväčší význam z hľadiska kvalitného dozretia strapcov a tvorby zásobných látok majú najmä listy z vrchnej časti letorastu, spolu so zálistkovými listami.

 

asimilaty

 

Zdroj:    www.galati.sk
                www.zahrada.sk

               

Odborný článok napísal Norbert Surányi