Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

História vajnorského vinohradníctva

To, že vinohradníctvo má vo Vajnoroch tradíciu už niekoľko storočí je zachytené v mnohých dokumentoch. Snažili sme sa týchto informácií nájsť čo najviac, aby sme všetci spoločne vedeli, že máme byť na čo hrdí. Veríme, že aj tieto dokumnety nás presvedčia, že je potrebné brať ohľad na minulosť a snažiť sa z nej zachovať to dobré, to výnimočné, čo naši predkovia dokázali a je našou úlohou v tom pokračovať.

Nakoľko Vajnory sú veľmi blízko Bratislavy, tak to malo dopad aj na vinohradníctvo a preto je nejaké informácie o vajnorskom víne nájsť v dokumentoch z Bratislavy. Dokonca sa ku nám dostala aj publikácia, ktorá popisuje vinohradnícke nože na Slovensku. A prečo nás zaujala? Stačí sa pozrieť na erb Vajnor a bude to každému jasné. Viete ako vnikol vajnorský erb a vajnorská vlajka?

620px-Erb_vajnory.svg

Viete čo má spoločné slávna výroba šumivého vína v Bratislave a Vajnory? Dočítate sa o tom v dokumente publikovanom na webe academia.edu od Štefana Hrivňáka historika a archivára, ktorý sa venuje histórii vinohradníctva v Bratislave. Dokonca v roku 2017 bol na pozvanie nášho spolku v Dome kultúry Vajnory, kde nám urobil prednášku o histórii vinohradníctva vo Vajnoroch a v Rači. Následne boli niektoré informácie z prednášky od autora aj publikované vo Vajnorských novinkách. Ako napríklad článok o tom ako vďaka registru vinohradníkov hospodáriacich vo vajnorských vinociach z roku 1546 vieme určiť najstaršie priezviská Vajnorákov a pomerne komplexný pohľad na ľudí žijúcich vo Vajnoroch.