Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Rizling vlašský

Dátum: 20.04.2021
Autor: Via vitis
Počet videní: 344
Rizling vlašský
Rizling vlašský
 
(skratka RV, v iných krajinách známa ako Vlašák, Riesling blanc, Riesling Italico , Ranfol bianco, Olasz rizling)...
Rizling vlašský
 
(skratka RV, v iných krajinách známa ako Vlašák, Riesling blanc, Riesling Italico , Ranfol bianco, Olasz rizling)
je stará muštová odroda viniča (Vitis vinifera), určená na výrobu bielych vín. Okrem názvu "Rizling" táto odroda nemá nič spoločné s odrodou Rizling rýnsky. Najčastejšie sa uvádza, že pochádza z Francúzska, odkiaľ sa rozšírila do Porýnia, dolného Rakúska a Maďarska.
V ČR ju začali pestovať približne v roku 1900 hlavne na Morave a v súčasnosti tvorí okolo 12% z celkovej plochy. U nás je druhou najpestovanejšou odrodou zo zastúpením viac ako 16% celkovej výmery vinohradov. Táto odroda je obľúbená aj v Rakúsku, Maďarsku, Chorvátsku, Srbsku, Rumunsku, Bulharsku a Moldavsku.
Vína Rizlingu vlašského zachytávajú celú kvalitatívnu škálu bielych vín. Ľahké, prosté, tvrdé vína stolové, ktoré prinášajú osvieženie pri namáhavej manuálnej práci, sa hodia k desiatam s údeninou. Suché vína Rizlingu vlašského sa dobre uplatnia ako aperitív k studeným predjedlám a k celej palete jedál jednoduchej, všednej kuchyne. Hodia sa k zeleninovým jedlám aj zeleninovým polievkam a bielym syrom, na ľahkú úpravu rýb či jemným paštétam, ale aj k šunke a bravčovej pečienke. Ako vínny strik dobre uhasia smäd. Vína sa vyznačujú vyšším obsahom kyselín, ktoré môžu byť až oceľové. Pri lepšej vyzretosti hrozna a nižšom zbere sú sviežo pikantné a vo vyšších stupňoch prívlastkových vín pôsobí príjemným zrelým dojmom, čo tvorí harmóniu so zvyškovým cukrom. Tradične dáva rizling výborné ľadové vína. Rizling vlašský zostáva vždy vítanou surovinu pre šumivé vína a je stále dôležitou zložkou všemožných vín zmesových, v ktorých tvorí chrbticu. Typické odrodové vína sú svetlo zelenožlté, zahŕňajú širokú škálu vôní, od vínnej, príjemne kvetinovej s nádychom kvetu lipy, horkomandľové alebo jablčné (zelené jablká) po medové tóny prívlastkových vín a majú plnú, harmonickú chuť, ktorá osvieži príjemnými kyselinkami. Vo vôni a chuti môžeme hľadať grapefruit, červené ríbezle, egreše, kytice lúčnych kvetov, hrozienka, sladký citrón, medové tóny. Na vápenatých pôdach má víno RV jemnú vôňu, podobnú lipovému kvetu.
N.
Zdroje: Internet , Ampelografia Slovenska, Dorota Pospíšilová, Tibor Ruman, Daniel Sekera, 2005 ISBN 80-96-9350-9-7

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.