Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vinohradník Zoltán

Obnova Malého Bolnaru a Cverny započala v roku 2020

 

Vo vinohrade Cverny som našiel zanedbaných 32 riadkov odrody Roesler. Táto odroda patrí do skupiny PIWI - teda rezistentná voči múčnatke a perenospore.

Je to farbiarka s nádychom lesného ovocia a višne. Konštrukcia stredného vedenia je na drevených stĺpikoch. K dnešnému dńu som doplnil a vymenil 40 agátový stĺpikov a tak zachoval pôvodnú konštrukciu.

Porast bol viaceré roky zanedbaný tak som sa rozhodol pre radikálny rez kmienkov pri zemi, dúfajúc na obnovenie rastu od zeme. Po dvoch rokoch sa čiastočne podarilo obnoviť výsadbu na pôvodnom koreni ale s novými kmienkami. Vo vinohrade sa vo veľkom premáva srnčia zver, ktorá bohužiaľ cca 1/4 mladých kmienkov zlikvidovala.

Tu treba začať opätovne odspodu s lepšou ochranou mladých výhonkov.

Budúcim rokom sa definitívne uzavrie kapitola obnovy pôvodného porastu, chýbajúce miesta budú dosadené novými sadenicami.

IMG_0986

Vinohrad Malý Bolnár bola dramatickejšia kapitola. Tu sa nachádza 86 riadkov na svojskom vysokom kordóne - s dvomi drôtmi na betónových stĺpikoch so šírkou riadku 2m.

K dnešnému dňu sa podarilo v 18 riadkoch  preformovať vedenie na klasické rýnsko-hessenské a doplniť zakladacie drôty.

Prvá úroda 2022 ponúkla cca 400 kg hrozna, z ktorého sa podarilo jedno veľmi príjemné rosé. Revitalizácia zvyšných  68 riadkov nás ešte čaká. Po dokončení tejto časti sa dostaneme aj k zanedbanému miestnemu potôčiku Struha

IMG_1522

Proces vinohradníckej činnosti sa vykonáva ľahkou mechanizáciou a ručne v režime bio s vylúčením herbicídnych prípravkov.

 

Zoltán Farkaš

AVVE

Autentické vinohradníctvo a vinárstvo Eberhard 

20230218_182558_orez