Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Štvrtá poviedka z publikácie "Na zdravie" autora F. Nováka z roku 1948

Dátum: 18.03.2022
Autor: Via vitis
Počet videní: 495
Štvrtá poviedka z publikácie

Pokračování vyprávjaňá strýca Ortha o tem jak probíhaua obíračka.

Ve vinohradze sa obírači porozostavujú každý do jedného rádku a buď nožničkama, alebo nožem odstrihávajú strapce. Ket je úroda vydarená, je obíračka veseuá, ak není dobrá, nuž ty tváre sú octovité. Pri tem se moc mele hubú, vynosá sa šecky pletky, tam sobášá Jana s Ančú, kerí sa ešče ani dobre nepoznajú, vyzradzá, kerá s kerým spáva, co kto jí, kto má kolko duhú a tak dále. Z kýblú sa nasýpá hrozno do putny a putnár ho nosí na vús a vyleje do kadečky, kde ho hnet aj pomuštluje. Ket má v kadečke aspon takých osem alebo deset puten, začne sajhovat. Mušt na pohled vyzírá jako by to byua s buatem pomýšaná voda. Naše ženy majú rád suadučké hrozny a potom si uhnú aj suadkého muštu, na co za pár minút vyhuadávajú šecky húšče. Tomu sa poví že majú lapsírku. Ket je kadečka aj sajha plná , ide sa domú, kde sa hrozno prešuje.

Všecky príhody časem nandete tady.

Takto voláko to probíhauo ve vinohradze za časú našich starých rodičú. V budúcnosci by sme sceui též obnovit takéto tradičné obíraní.

Nezabudnite na sobotňajšú brigádu kerá sa koná od devátej v Širokém. Treba nás sleduvat, kdo by nám chceu pomáhat.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.