Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Cabernet Sauvignon

Dátum: 11.05.2021
Autor: Via vitis
Počet videní: 512
Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

(skratka CS, v iných krajinách známa ako Lafit, Petite Vidure, Burdeos Tinto) ...

Cabernet Sauvignon
 
(skratka CS, v iných krajinách známa ako Lafit, Petite Vidure, Burdeos Tinto) je tradičná, veľmi obľúbená, neskorá muštová odroda viniča (Vitis vinifera), určená na výrobu červených vín. Táto odroda sa radí medzi štyri celosvetovo najobľúbenejšie červené vína spolu s odrodami Syrah, Pinot Noir a Merlot. Toto si vyslúžila nielen svojou vôňou a chuťou, ale aj dobrú adaptabilitou na rôzne klimatické podmienky a pôdu. Na základe najnovších genetických výskumov je Cabernet Sauvignon z francúzskeho regiónu Bordeaux, kde vznikla s najvyššou pravdepodobnosťou spontánnym krížením odrôd Cabernet Franc a Sauvignon Blanc.
 
Pestuje sa vo Francúzsku, Španielsku, Taliansku, Grécku, Maďarsku, USA, Chile, Austrálii. V ČR sa pestuje iba doplnkovo, na Slovensku sa s rastúcim záujmom rozšírila celková plocha na ktorej sa pestuje na 1,89%.
 
V nezrelých ročníkoch a pri preťažení kríkov úrodou sa vo víne Cabernet Sauvignon objavia trávnaté zelené tóny, vône zelenej papriky, hrubosť a drsné taníny. Z vyzretého hrozna je chuť vždy čierno ríbezľová a k nej sa potom druží podľa polohy, pôdy, zberu a technológie vôňa tmavých čerešní, černíc, tabaku, eukalyptu, alebo u veľmi koncentrovaných vín zo zámoria vôňa marmelády. Vo väčšine oblastí, kde sa vo väčšej miere pestuje CS, je školenie vína spojené s používaním sudov barrique, ktoré odovzdávajú vínam ďalšie vôňa a chuť, najmä po vypaľovaní sudov (toastovanie). Je však nutné podotknúť, že pre barikované sú vhodné iba vína z dostatočne vyzretého hrozna, čoho sa v našich podmienkach nedá vždy dosiahnuť. Typický CS je tmavo granátovej farby, niekedy s modrastým odleskom, starnutím sa sýtosť stupňuje. Je plného tela, s tanínovou štruktúrou, ktorá si žiada dlhší zrenia na fľaši, získa tým hebkosť a príjemne sa zaguľatia. Obsah alkoholu by sa mal pohybovať okolo 13% obj. Vôňa je typicky čierno ríbezľová (cassis), chuť mohutná s dlhotrvajúcim dojmom, korenistá, u mladých vín silne trieslovitá, u vyzretých hebko zamatová. Vo vôni a chuti môžeme hľadať čierne ríbezle, čerešne, černice, moruše, zelenú papriku, zelené korenie, olivy, fialky, cédrové drevo, sladké drievko, marmeládu, horkú čokoládu, eukalyptus, tabak, hľuzovky, tuhu, mentol, vanilku. Vhodnými partnermi sú jedlá z hovädzieho mäsa, diviny, pernatej zveriny a k vyzretým, pokojným vínam kvalitné jahňacie.
 
N.
Zdroje: Internet , Ampelografia Slovenska, Dorota Pospíšilová, Tibor Ruman, Daniel Sekera, 2005 ISBN 80-96-9350-9-7

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.