Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Týždeň dobrovoľníctva 2022 - Ďakujeme: Grant Thornton Consulting, k.s.

GALÉRIA
Dátum: 21.09.2022
Autor: Via vitis
Počet videní: 430
Týždeň dobrovoľníctva 2022 - Ďakujeme: Grant Thornton Consulting, k.s.

Konečne prestalo pršať a my sme mohli privítať dobrovoľníkov so spoločnosti Grant Thornton Consulting, k.s.

 

Nakoľko dva dni pred touto brigádou pršalo, museli sme danej situácii prispôsobiť aj jesenné práce, za účelom záchrany Vajnorských vinohradov. 

20220921_164228

Úlohou dobrovoľníkov bolo vyzbierať z pooranej časti popri koreňoch viniča všetky kamene. V niektorých častiach vinohradu ich bolo neúrekom, akoby tam rástli. Naši starí rodičia to veľmi dobre poznajú, lebo tiež celý čas bojovali s kameňmi a vynášali ich na kraje vinohradov, kde z nich budovali rúna, alebo terasy.. Aj dnes zbieranie kameňov väčších ako pol päste má svoj význam, nakoľko v budúcnosti nechceme robiť vo vinohrade v medziriadkoch orbu, ale iba mulčovanie. Chceme do zeme dostať všetky zelené živiny, aby sme nemuseli používať umelé hnojivá. 

To, že tých kameňov  tam bolo naozaj veľmi veľa,  svedčí aj fakt, že z troch radov vo vinici Široké 1 sa nám v spolupráci s dobrovoľníkmi podarilo vyzbierať 10 plných fúrikov kamenia.

20220921_182623

Práca to veru nebola ľahká, preto po jej skončení sme ešte spoločne posedeli vedľa vinohradu, opekali špekačky a tí, čo mohli, ochutnávali čerstvý burčiak.

Ani sme sa nenazdali, zrazu bola tma a bolo treba ísť domov.

Všetkým veľmi pekne ďakujeme a veríme, že sa nám podarilo spoločne postúpiť o krok ďalej k záchrane Vajnorských vinohradov a takto ich ochrániť pred developérskou mašinériou, ktorá ničí vinohrady v Bratislave.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.