Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vajnkošt

Našou snahou je prinavrátiť Vajnorom povesť dediny, kde sa robí výborné vínko.  Keďže už teraz majú Vajnory prívlastok dedina v meste, tak aj naša snaha je, pozdvihnúť malých drobných vinárov z okolitých dedín pri Bratislave a následne ponúkať tieto vína hosťom z Bratislavy tak, ako to bolo kedysi v dávnej minulosti. 

Cieľom súťaže je výber najlepších vín z produkcie amatérskych vinárov, ktorí do termínu uzávierky odovzdajú prihlásené vína spolu s vyplnenou prihláškou v označenom zbernom mieste vo Vajnoroch.

Súťaž o najlepšie víno Vajnkoštu umožní zúčastneným amatérskym vinárom porovnať kvalitu svojho vína, ktoré sa urodilo z hrozna dopestovaného v Malokarpatskom vinohradníckom rajóne, s dôrazom na pôvod vo vinohradníckej obci Vajnory ako jednej zo súčasti bratislavského vinohradníctva. Návštevníkom zo širokej verejnosti, ktorí sa zúčastnia slávnostného vyhlásenia výsledkov súťaže a verejnej ochutnávky, pomôže v lepšej orientácii pri spoznávaní toho najlepšieho, čo sa miestnym amatérskym vinárom podarilo vyrobiť z hrozna lokálnych viníc v posledných ročníkoch a zvýši tak povedomie i propagáciu vajnorského vinohradníctva a vinárstva v kontexte jeho histórie a súčasnosti.

Podmienky účasti:

  • Súťaže sa môžu zúčastniť iba hroznové a ovocné vína (ďalej len vína) od tuzemských amatérskych vinárov, ktoré výrobca prihlási a ich vzorky odovzdá do termínu uzávierky v zbernom mieste vo Vajnoroch. Do súťaže je možné prihlásiť iba vína podľa kategórií uvedených v tabuľke.

  • Amatérskym vinárom sa považuje vinár, ktorého vína sú určené len pre ich rodiny, priateľov, členov spolku alebo na akcie v rámci činnosti spolku. Vinár v prihláške do súťaže svojim podpisom deklaruje, že jeho vína nikdy neboli predávané v obchodných zariadeniach, vinotékach alebo reštauráciách.

    Súťaže Vajnkošt 2023 sa môžu zúčastniť všetci vinári,  čo majú jednu šaržu v maximálnom objeme 1.000 litrov. Takýto vinári sú považovaní za drobných vinárov, bez ohľadu na to, kde predávajú svoje vína. Podmienkou účasti v súťaži je súhlas prihlasovateľa s ustanoveniami štatútu. 
  • Do súťaže Vajnkošt o najlepšie víno je možné prihlásiť iba hroznové vína vinárov, ktorých hrozno použité na ich výrobu pochádza z vinohradov v katastroch Vajnory, Rača, Jur alebo má vinár trvalé bydlisko vo Vajnoroch, alebo je členom Vajnorského vinohradníckeho spolku.

  • Do súťaže Vajnkošt o  najlepšie víno je možné prihlásiť aj vzorky tichých vín so zvyškovým cukrom nad 45 g.l-1 (prírodne sladké vína), perlivých, šumivých, oranžových a likérových vín bez obmedzenia obsahu zvyškových cukrov.

 

Organizácia takejto akcie je časovo, personálne i materiálne náročná. Stupeň tej náročnosti je priamo úmerný predpokladanému počtu prihlásených vzoriek, pretože od toho závisí počet hodnotiteľov v komisiách, veľkosť a vybavenie priestorov, počet pohárov, kapacita chladenia vzoriek, početnosť obslužného personálu atď.  

Toto všetko sa následne odrazí aj na finančnej náročnosti takejto akcie. Preto by sme chceli poprosiť našich podporovateľov o pomoc v jednotlivých činnostiach:

  • člen komisie
  • sponzorstvo
  • pomoc pri organizácii
  • ocenenia

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Vajnkošt Via Vitis 2023 Štatút a prihláška Veľkosť: 890.4 kB Formát: pdf Dátum: 28.3.2023
Plagat Veľkosť: 514 kB Formát: pdf Dátum: 28.3.2023
Sponzori žiadosť Veľkosť: 493.2 kB Formát: pdf Dátum: 28.3.2023
Vajnkošt Via Vitis 2023 Štatút_dodatok Veľkosť: 780 kB Formát: pdf Dátum: 4.4.2023
PRIHLÁŠKA DO SÚŤAŽE_iba_čista Veľkosť: 53 kB Formát: docx Dátum: 5.4.2023
Formulár: Prihláška vinára na Vajnkost 2023, PDF dokument treba stiahnuť a vyplniť priamo v Acrobat reader, následne poslať emailom. Veľkosť: 274.6 kB Formát: pdf Dátum: 11.4.2023