Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dobrovoľnícka brigáda BDC Zelené dni už túto sobotu 21.5.2022

GALÉRIA
Dátum: 18.05.2022
Autor: Via vitis
Počet videní: 371
Dobrovoľnícka brigáda BDC Zelené dni už túto sobotu 21.5.2022

Rok sa s rokom zišiel a znovu je tu obdobie, kedy nám pri záchrane Vajnorských vinohradov je dobrá každá pomocná ruka. Tráva je zelená a vinič sa prebúdza k životu na rok 2022.

Minulý rok sme sa primárne venovali vinohradu a iba čisto jeho záchrane. Tento rok sme sa už trochu dali aj do upratovania okolia, pretože tá čierna skládka hneď vedľa vinohradu nás riadne irituje. 

20220104_151010_bc25bb_lg

Pustili sme sa do nej v plnom odhodlaní sa jej zbaviť aj vďaka podpore od spoločnosti TESCO

20220304_165205.

Obrovského množstva veľkých starých pneumatík sme sa už zbavili.

20220511_172433_064f1e_lg

Aj veľké betóny a zničené betónové stĺpiky sme z najbližšieho okolia ohniska odpratali. S týmito veľkými a ťažkými vecami nám pomohol buldozér-bager, avšak ostalo tu po čiernej skládke strašne veľa drobných nečistôt, ktoré je potreba pozbierať.

20220511_192104

Hrabličky a rukavice zabezpečíme. Tak isto bude k dispozícii aj ohnisko na opekanie, minerálka a kávička. Okrem drobných prác na zber odpadkov by sme poprosili, keby sa prihlásili aj silní chlapi, ktorí by nám pomohli ,,zatočiť" s koreňmi pajaseňa, čo je invazívna rastlina, ktorá trápi náš vinohrad.

 

Aby sme vedeli, koľko máme pripraviť pracovných pomôcok, tak sa nám prosím prihláste:

cez našu webstránku

alebo

cez stránku Zelených dní

alebo

cez našu udalosť na facebooku

Skôr ako sa uvidíme vo vinohrade, tak by sme Vám chceli poslať zopár organizačných informácii.
Cesta ako sa k nám dostať je na našom webe rozpísaná veľmi podrobne, tak veríme, že by nemal byť problém nás nájsť. 
Kto má však rád informácie cez internet, tak ich môže nájsť na týchto linkách:
Keby predsa len všetky navigačné zariadenia zlyhali, volajte na mobil 0905581356 Norbert Suranyi, 0903225754 Marek Grebeči alebo mne na 0905424872 Milan Kodnár.
 
Keďže sa jedná o vinohrad, tak celá aktivita bude vonku, preto odporúčame si zobrať oblečenie, ktoré bude zodpovedať aktuálnemu počasiu a práci v prírode. Predpoveď počasia máme umiestnenú aj na našom webe: https://www.viavitis.sk/pocasie, ale aké bude skutočné počasie sa dozvieme buď tesne pred termínom, alebo až na mieste. Proti horúcemu slnku ani hustému dažďu zatiaľ nemáme urobený žiaden prístrešok, hoci ako uvidíte aktívne na tom pracujeme, aby sa bolo kde v budúcnosti skryť. Preto v prípade slnečna odporúčame si zobrať nejaký krém na opaľovanie a niečo nepremokavé, keby trochu popŕchalo. Ak by hrozilo veľmi škaredé počasie, tak brigádu rušíme.

Čo sa týka jedla, tak máme s tým trochu neblahé skúsenosti, keďže pri väčšej skupine osôb sa nájdu ľudia s rôznymi stravovacími návykmi, preto by sme skôr navrhovali, aby si priniesol každý to, čo si chce opekať. My by sme pripravili miesto na sedenie a zloženie sa a samozrejme, že aj miesto na ohnisko. Tak isto zabezpečíme minerálky na pitie. Prípadne ak nám napíšete, že budete väčšia skupina (týchto akcii sa radi zúčastňujú firemné kolektívy), tak pripravíme kávu do termosky, alebo po dohode s pánom Suranyim z nášho spolku je možné urobiť riadenú ochutnávku Vajnorských vín aj s výkladom ich výroby.

Prístup k viniciam je po asfaltovej ceste, takže v pohode sa ku nám dostanete peši, na bicykli, či autom, pričom dá sa parkovať hneď vedľa našej Komunitnej vinice. Stretávacím bodom je naša informačná tabuľa, ktorú voláme ,,Vinohradňícki fajbúk". Keďže sa jedná o vinicu uprostred vinohradov, tak je to v prírode a nemožno zatiaľ očakávať nejaké sociálne zázemie. Avšak v neďalekej blízkosti je bufet Optimista, tak snáď v prípade potreby sa dalo použiť aj toto riešenie.
Vieme vám urobiť aj prednášku o historickom obrábaní vinohradov prípadne výlet do okolia s návštevou miest, odkiaľ je výborný výhľad na vinohrady aj Bratislavu.
 
Pre brigádnikov sa budeme snažiť zabezpečiť rukavice aj náradie. Ak však budete mať vlastné rukavice, či vhodné náradie na okopávanie a vyberanie koreňov buriny(pajaseňa), tak to by nám pomohlo, hoci vždy nejaké náradie určite prinesieme. Aká konkrétna práca sa bude v daný deň vykonávať sa pružne dohodneme na mieste, podľa zdatnosti brigádnikov, agrotechnickej potreby a toho, čo nám počasie dovolí.
 
Predbežný harmonogram bude vyzerať nasledovne (časy sa môžu v prípade niektorých termínov meniť):
09.00 - 9.15. hod stretnutie na začiatku Komunitného vinohradu Široké. To, že ste na správnom mieste rozoznáte podľa našej informačnej tabule, ktorú voláme Vinohradňícki fajsbúk – foto nájdete na našej webstránke https://www.viavitis.sk/data/gallery/viavitis.sk/2021/mgr_9425_a55ffb_lg.jpg
9.15 - 9.30 hod budeme trochu kecať, aby ste nás poznali, kto sme, čo robíme a prečo sme sa zapojili do dobrovoľníckych dní. Následne si ešte povieme základné BOZP, aby sa nikomu nič nestalo a uzavrieme to podpísaním prezenčky.
9.30  - 12.00 hod sa konečne pustíme do pracovnej činnosti na ktorej sa spolu dohodneme.
Po 12.00 hod je voľný program, podľa dohody.
Tak isto nie je problém tento harmonogram modifikovať tak, aby Vám maximálne vyhovoval.
Nakoľko sa nám na tieto dobrovoľnícko-brigádnícke aktivity hlásia jednotlivci, ale aj celé kolektívy, či firmy, tak sme termínovo pokrývali piatky a soboty. V prípade, žeby sa našla celá skupina osôb, tak vieme sa dohodnúť aj na iných termínoch, či harmonograme prác. Stačí nám napísať na email: viavitisvajnory@gmail.com.

Upresnenie prác v danom termíne sa dá nájsť na našom Facebooku v udalosti (https://www.facebook.com/viavitisvajnory/events), alebo v kalendári na našom webe (https://www.viavitis.sk/kalendar.html). V prípade, že sa nechystáte na brigádu u nás, ale sme Vás svojim projektom zaujali a chceli by ste mať pravidelne informácie o tom ako sa nám darí, tak tak na našom webe pri základnom home pohľade vpravo dolu nájdete sekciu ,,Odber noviniek: Zostaňte v obraze - prihláste sa k odberu newslettera a buďte informovaní o aktuálnych novinkách raz za týždeň mailom.". Okrem dobrovoľníctva dávame naším priaznivcom viacero možností ako nám pomôcť, o čom sa môžete dočítať na našom webe na stránkach ,,Ako nám pomôcť". Vopred všetkým ďakujeme. 

Snáď sme na nič nezabudli. Keby ste potrebovali ešte nejaké informácie, tak píšte, alebo volajte.

 

Tešíme sa zase po roku na stretnutia s vami. Toto je prvá brigáda a veríme, že sa vám bude na nej páčiť aspoň tak, ako sa páčilo tým pred vami. Veď si pozrite fotky z minulého roku.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.