Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vinohradník Marián a Evla

Evla a Marián Vlašičoví

Vinárstvo Vlašič

 

Marián pochádza z tradičnej vinohradníckej rodiny vo Vajnoroch. Po smrti rodičov sme si povedali, že toľko vína, čo vypijeme, si aj kúpime a tak sa skončila dlhoročná vinárska tradícia v rodine, vinohrad v záhrade sme vyklčovali, nástroje, nádoby, užitočné pomôcky sme darovali do Vajnorského ľudového domu a kamarátom, ktorí prejavili záujem.

Korene sú však hlboké a tak počas silvestrovskej veselice 2021 Marián prehodil, že by sa rád vrátil k dorábaniu vína. Aj sme sa zasmiali, že sme si všetko zlikvidovali a teraz by sme sa mali k tradícii vrátiť a ďalej sme túto reč nerozvíjali.

WhatsApp_Image_2022-06-27_at_17.25.23

Na jar r. 2021 počas jednej prechádzky naprieč vinohradmi nás členovia jedného vinohradníckeho spolku zlanárili pomáhať strihať zanedbaný vinič. V rovnakom čase nás kontaktovali členovia ďalšieho vinohradníckeho spolku so žiadosťou obhospodarovať zanedbaný vinohrad našich predkov. Postupne sme sa dozvedeli, čo sa v posledných rokoch udialo vo vajnorských vinohradoch a napokon sme sa ako priaznivci oboch spolkov pustili do obrábania ďalšieho zanedbaného vinohradu.

WhatsApp_Image_2022-06-27_at_17.26.41

Evla si vinohrad vybrala pocitovo – z vyše 100 neobrábaných hektárov cca 0,5 ha. S veľkou vervou sa v polovičke apríla pustila do strihania, čistenia, kosenia – bez akýchkoľvek znalostí a manuálnych zručností. Cez vysokú burinu, černičie, šípky a iný nálet nebolo vidieť z jedného konca na druhý. Napriek meškaniu v agrotermínoch a neodbornej starostlivosti vinohrad zarodil a Mariánovi sa splnilo želanie – mohol začať  robiť víno.

WhatsApp_Image_2022-06-22_at_21.08.49

Administratívne nebolo možné zistiť, aká odroda rastie vo vinohrade, takže až keď vinohrad zarodil, bolo jasné, že je to Pesecká leánka. Počas intenzívnych prác sa rozvinulo kamarátstvo a spolupráca s ostatnými ľuďmi, ktorí sa tiež starajú o vinohrady.

Na jeseň si Evla vybrala ešte jeden kúsok na obrábanie v blízkosti vajnorskej jelše. S ďalšími dvoma kamarátmi, členmi spolku Via Vitis, sa stará o Cabernet Sauvignon.

Marián tak má biele i modré hrozno z vlastnej produkcie, môže pokračovať v rodinnej tradícii a tvoriť víno.

Manželia Vlašičovci pristupujú k vinohradu s láskou, o čom svedčí aj vianočná výzdoba priamo vo vinici:

WhatsApp_Image_2022-06-27_at_17.29.29

Ich starostlivosť v číslach:

Názov vinice Obrábaná plocha vinohradu Odroda viniča
Cvikle  0,44 ha

65 % Pesecká leánka

35 % Rizling vlašský

Olšie 0,06 ha Cabernet sauvignon