Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Plný pohár

Plný pohár

 

Každý chce mať plnú čašu, niekto šťastia, niekto vína, niekto pokojný výhľad na Karpaty s veľkou dávkou čerstvého vzduchu. Žiaľ, tá naša je nejaká pokazená, lebo pretiekla. Nieže by sme mali nadbytok vína, ale pretiekla naša trpezlivosť voči hulvátom, ktorí robia skládku z našich vinohradov. Veď usúďte sami podľa priložených obrázkov.

WhatsApp_Image_2023-03-30_at_21.45.13

Vajnorské vinohrady boli kedysi klenotom Bratislavy, dnes je to turistické centrum, veľa neobrobených vinohradov a zopár zelených plôch, o ktoré sa ešte starajú nezlomení vinohradníci. Väčšina pozemkov má legitímneho majiteľa, to znamená, že pozemky sú súkromné, aj tie, ktoré ešte obrába PD Vajnory. Podľa spoločenskej dohody je územie vinohradov začlenené do plochy na voľnú rekreáciu, to znamená, že sa počíta s pohybom chodcov, cyklistov, no zároveň je to agrárna oblasť, kde sa vykonáva intenzívna poľnohospodárska činnosť.

Chceme osloviť vzdelanú časť návštevníkov, aby rešpektovali štatút súkromných pozemkov a riadili sa etickými zásadami turizmu, to znamená v skratke nasledovné:

  • Čo si prinesiem som sebou, to si aj odnesiem.
  • Máme síce rozmiestnené smetné koše na niektorých miestach, ale nestíhame ich vynášať. Nie je predsa problém, zobrať domov prázdnu fľašku a recyklovať ju. Ak ma náhodou chytí tá nejaká potreba prírodného charakteru, spravím to na mieste odľahlom a nenechám za sebou vlhčené utierky, ktoré sú mimochodom z plastu. Vezmem zo sebou jedno igelitové vrecúško a doma to vyhodím do smetí. Nehovoriac o tom, že nám náhradné vrecia stále niekto kradne.
  • Odpady ovocného a rozložiteľného odpadu veľkou prekážkou nie sú, aj keď, ak sa chceme kochať krajinou a nie rátať šupky od banánov, radšej ich hoďme do koša, alebo zoberme domov.
  • Fajčiari sú kategória sama o sebe. Tiež fajčím, ale môžete si byť istí, že špaky si beriem domov vo vreckách montérok. Japonci si nosia so sebou špeciálnu krabičku, kde si ich uchovávajú, až kým ich vedia bezpečne vyhodiť do nádoby na to určenej.
  • Najradšej máme stavbárov, kutilov a záhradníkov. Všetko, čo sa im nehodí, musia vyhodiť. Ale prečo práve vo vinohradoch? Veď existujú zberné dvory a miesta, kde sa môže odpad vyviezť. To, že si to dovolili jednotlivci nelegálne praktizovať pod hlavičkou družstva, ešte nie je ospravedlnením pre iných.
  • Motoristickí turisti, ktorí nerešpektujú usporiadanie prístupových trás vo vinohradoch, sú samostatná kapitola. Rozumiem, že bicykel nemá 5 kilogramov a treba ho doviezť, ale prečo parkovať uprostred vinohradu? Aj pes vie prejsť 100 metrov navyše a nič sa mu nestane. Nechávajte si autá zaparkované pri vjazde, prosím. Pri pohybe poľnohospodárskej techniky po vinohradoch nevieme garantovať, že sa Vášmu autu nič nestane. Okrem toho môžete brániť v pohybe techniky alebo presunu materiálu po vinohradoch. Nachádzate sa predsa na súkromných pozemkoch.

20221007_143907

Pre nás vinohradníkov prostredie vinohradov znamená podobnú zónu ako pre obyvateľov sídlisk ich priestor medzi panelákmi.

 

Našou snahou bude zvýšiť monitoring pohybu vozidiel vo vajnorských vinohradoch a obmedziť nepovolaným používať obslužné cesty priamo vo vinohradoch, nakoľko v danej lokalite dochádza k čoraz častejšiemu poškodzovaniu prostredia a dochádza aj ku krádežiam. Či to už bude značkami, kontrolami, občianskymi patrolami, fotopascami, či dokonca dronmi. Vozidlá vinohradníkov budú označené kartičkami, kde si budete môcť overiť, či auto naozaj patrí človeku, čo sa stará o vinohrad.

Chceme vás požiadať, ak uvidíte niekoho znečisťovať prírodu, upozornite ho. Ak to bude arogantný človek, smelo ho natočte na video, sme ochotní takéto prečiny zverejňovať a budeme ich pravidelne publikovať na sociálnych médiách, alebo priamo na nástenke vo vinohradoch.

WhatsApp_Image_2023-03-30_at_16.26.53

Budeme nekompromisní, nakoľko už máme plný pohár, dokonca aj kecky.

 

Text: Norbert Surányi

Foto: Peter Dlhoš, Milan Kodnár