Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kafka vinohradnícka

Kafka vinohradnícka  (Coloelus viticultural)

kafky

Kafka vinohradnícka je bežný parazit vyskytujúci sa vo väčšine moderných vinohradov. Napáda hlavne nechránené drôty oporných konštrukcií a jej výskyt sa najlepšie pozoruje počas zimného obdobia v mesiacoch január a február. Nie je vyberavá, napáda všetky druhy drôtov, či galvanizované, alebo aj hrdzavé. Je to škodca a mnohí si ani neuvedomujú aké následky môže mať jeho premnoženie.

V podstate sa jedná o odumreté úpony viniča , niekedy aj s kúskami prúta, ktoré zostávajú na drôtoch opornej konštrukcie po strihaní vinohradu. Ich nebezpečie spočíva v možnosti uchovávania spór chorôb, ktoré môžu napadnúť pri vhodných podmienkach vinič. Ďalej je to skvelý úkryt na prezimovanie škodcov a parazitov, ktoré tiež nie sú vítané vo vinohrade. A v neposlednom rade, počas daždivých dní hromadia vlhkosť a môžu prispieť ku korózii drôtu samotného, ako aj umožniť zachytávanie spór hubových chorôb.

Úponky odstraňujeme po strihaní, keď nám zostalo trošku času, alebo počas viazania. Najlepšie ich stiahnuť rukavicami k stĺpiku a potom nožnicami, alebo ostrým nožom odstrániť z drôtu.

 

Ďalšou možnosťou je zlikvidovať úponky v zelenom stave, viď recept Fedora Malíka:


„Najnovším hitom je ľadový šalát s posekanými „kafkami“. Po modransky kafka, po slovensky úponka. Úponka viniča. Je to piplačka. Treba ísť do vinice a natrhať ich za hrsť. Dobre ich umyte a na jemno pokrájajte.
Potom pridajte do šalátu, „vystískajte“ citrón, pridajte olivový olej a pár kvapiek hroznového oleja. Je to zdravé a chutné. Šalátová paráda. Do pohára si nalejte bublinky.“