Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

O nás

Via vitis

Vajnorský vinohradnícky spolok je občianske združenie, ktoré sa snaží zachrániť vinohradníctvo a vinohrady vo Vajnoroch – dedina v meste,(keďže už sme súčasťou Bratislavy) pre širokú verejnú spoločnosť a teda urobiť maximum pre záchranu Vajnorských vinohradov a vinohradníckych tradícií vo Vajnoroch.

Sme pokračovateľmi Vajnorského vinohradníckeho spolku založeného už v roku 2003. Chceme navrátiť Vajnorom ich prepojenie s vínom a vinohradníctvom a tak zachovať dedičstvo našich otcov pre ďalšie generácie.

Vytvorila sa partička ľudí, ktorým nie sú vinohrady a dedičstvo našich otcov ľahostajné. Rozhodli sme sa zachrániť to, čo iní, ktorí sa o to starali doteraz, zahodili a nechali napospas osudu. Spojili sme sa s pôvodnými majiteľmi a začiatkom roka 2021 sme oživili starý Vajnorský vinohradnícky spolok a dali mu nový prívlastok VIA VITIS (cesta viniča). 

Začali sme sa súčasne obávať, že ak zanedbané vinohrady nezachráníme a neudržíme, tak sa z nich stanú stavebné pozemky pre developerov, ktorí už naťahujú svoje pazúry aj v tejto lokalite. Veď stačí sa iba pozrieť kúsok ku susedom v Rači. Koľko viníc tam už zmizlo a namiesto nich tam stoja domy a bytovky. A to by už bol definitívny koniec Vajnorských vinohradov!

Toľko v krátkosti, viac sa dozviete na nasledovných podstránkach: