Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Upracme si vinohrady dňa 22.4.2023 (sobota)

Dátum: 18.04.2023
Autor: Via vitis
Počet videní: 466
4 min. čítania
Upracme si vinohrady dňa 22.4.2023 (sobota)

Budeme upratovať Vajnorské vinohrady v rámci akcie "Upracme si Vajnory na Deň Zeme". Stretneme sa v sobotu 22.4.2023 o 9.00 hod v našom Komunitnom vinohrade. 

Ako sa ku nám dostať nájdete tu.

Zabezpečíme od MČ Bratislava -Vajnory rukavice aj vrecia na odpadky.

Pre brigádnikov sa bude o 11.30 hod podávať guláš vo veľkom detskom parku pri Koniarkovej ulici resp. parku Ferdiša Jurigu (podľa toho z ktorej strany pôjdete  :-) )

Oficiálna pozvánka od MČ Bratislava - Vajnory:

V sobotu 22. apríla 2023 o 9:00 Vás srdečne pozývame na podujatie "Upracme si Vajnory", ktoré sa uskutoční na Deň Zeme.

Upratovanie sa bude konať na nasledujúcich lokalitách: Vajnorské jazerá, Vajnorské rybníky, okolie ulice pri starom letisku, okolie športového areálu Alviano, okolie konečnej autobusu 53, okolie bytoviek Rybničná a centrum MČ. Budeme radi, ak prejavíte svoju iniciatívu a ochotu pomôcť.

Vrecia na zber odpadu si môžete vyzdvihnúť na miestnom úrade vo štvrtok od 8:00 do 16:00 a v piatok od 8:00 do 12:00.

V Deň Zeme si pripomíname, že príroda nám poskytuje dôležité zdroje a je pre našu existenciu nevyhnutná. Je našou povinnosťou ju chrániť a starať sa o ňu, aby sme ju mohli aj v budúcnosti využívať a obdivovať. Prispievajme k jej ochrane a skrášľujme prostredie, v ktorom žijeme.

Tešíme sa na Vašu účasť a radi privítame Vaše fotky z upratovania.

upracme_si_vajnory_den_zeme

 

Zdroj: https://www.enviroportal.sk/vyznamne-udalosti/87 

 

22. apríl patrí Dňu Zeme. Bolo to v roku 1970, keď vedci a ekológovia najmä z USA ovplyvnení fotografickými a telegrafickými snímkami z kozmu, dokumentujúcimi krehkosť a zraniteľnosť Zeme, demonštračne vyzvali k spoločnému celosvetovému úsiliu za ochranu Zeme so všetkým, čo ju robí jedinečnou.

Do roku 1990 venovali pozornosť Dňu Zeme predovšetkým na americkom kontinente. Skutočne svetovým sa stal od roku 1990, kedy začalo iniciatívne a koordinačne pôsobiť Medzinárodné ústredie DŇA ZEME so sídlom v Stanforde (Kalifornia, USA). V tomto roku sa pri príležitosti medzinárodného dňa aktivizovalo viac ako 200 miliónov ľudí v 140 štátoch sveta, vrátane vtedajšej ČSFR. 

Na včasnom propagovaní a informovaní svetovej verejnosti Dňa Zeme sa už od jari 1999 hlavnou mierou podieľa koordinačné centrum EARTH DAY NETWORK.  Vplyv tohto dňa bol obrovský – odštartoval masívne iniciatívy podporujúce recykláciu a pripravil pôdu pre Konferenciu OSN o životnom prostredí a rozvoji Riu de Janeiro

Prelomovým bol rok 2000 – environmentálne posolstvo a potreba chrániť planétu sa začali šíriť internetom. Virtuálne prepojenie umožnilo piatim tisíckam environmentálnych skupín koordinovať svoje aktivity a zapojiť do nich širokú verejnosť. 

Deň Zeme sa stal globálnym fenoménom, ale stále počíta s miestnymi iniciatívami, ktoré demonštrujú silu zmeny na úrovni jednotlivca. Už niekoľko rokov má tento deň špecifickú tému, ktorá upozorňuje verejnosť na najvypuklejší problém.  

Motto roku 2022 znie – Investujme do našej planéty! Ako to môžeme urobiť? Medzinárodná platforma Earth Day odporúča zaviesť do každodenného života pár zmien. Napríklad nás vyzýva na obmedzenie používania plastov, šetrenie vodou, kúpu lokálnych potravín, používanie prírodných hnojív či zapojenie sa do dobrovoľníckych činností. Nezabúdajme, že každý deň môže byť Dňom Zeme a veďme k úcte a láske k našej planéte aj svojich najbližších! 

Viac informácií: https://www.earthday.org/

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.