Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zapojili sme sa do Týždňa dobrovoľníctva 2022

GALÉRIA
Dátum: 30.08.2022
Autor: Via vitis
Počet videní: 436
Zapojili sme sa do Týždňa dobrovoľníctva 2022

Slovensko sa každý rok na chvíľu mení na krajinu dobrých skutkov. 16. septembra každoročne štartuje Týždeň dobrovoľníctva, do ktorého sa počas 7 dní môže zapojiť každý. Tento rok sme sa už druhý krát do tejto akcie zapojili aj my z Vajnorského vinohradníckeho spolku - Via Vitis

Týždeň dobrovoľníctva prináša rôznorodé dobrovoľnícke aktivity pre širokú verejnosť na celom Slovensku. Nezáleží na tom, či máte alebo nemáte skúsenosti s dobrovoľníctvom. Každý sa môže zapojiť.

Heslom tohto ročníka je ODŠTARTUJ SA S TÝŽDŇOM DOBROVOĽNÍCTVA.

Udalosti posledných týždňov potvrdzujú, že ľudia vedia v krízových situáciách odpovedať nezištným dobrom a zapojiť sa do pomoci druhým. Veľa ľudí si skúsilo dobrovoľníctvo prvýkrát, keď rozdávali rúška, robili nákupy, či chodili triediť materiálnu pomoc, alebo sprevádzať odídencov na úrady. Aj mnohí dobrovoľníci, ktorí mali už skúsenosť s dobrovoľníctvom z rôznych iných organizácii či podujatí, neváhali a zapojili sa, kde bolo potrebné. Pandémia a kríza na Ukrajine preverili mnohé organizácie, ktoré sa rýchlo a efektívne zmobilizovali, preskupili svoje sily a prispôsobili svoje zameranie podľa aktuálnych potrieb spoločnosti. Ich témy a agenda však nezmizli, len sa znásobili. Aj mnohé iné pokračovali v tých svojich. Občianske združenia napr. i naďalej doučovali deti z okraja spoločnosti, či pomáhali v zariadeniach s manuálnymi prácami v exteriéri, alebo pomáhali pri organizovaní podujatí. Sú organizácie, ktoré i naďalej potrebujú pomoc dobrovoľníkov. Sú témy, ktoré žijú dobrovoľníctvom.

Odštartujte s nami ďalšiu éru dobrovoľníctva. Ideme na to? 3, 2, 1 štart.

Týždeň dobrovoľníctva organizujú naprieč Slovenskom jednotlivé krajské dobrovoľnícke centrá: Bratislavské dobrovoľnícke centrumCentrum dobrovoľníctva Banská BystricaNitrianske centrum dobrovoľníctvaPrešovské dobrovoľnícke centrumDobrovoľnícke centrum Trnavského kraja a Žilinské dobrovoľnícke centrum.

Motivácia ľudí zapojiť sa do Týždňa dobrovoľníctva je rôzna, často hľadajú kde by pomohli, hľadajú čo by im pasovalo, chcú sa zapojiť, ale čakajú na nejaký impulz, nemajú veľa času, a tak chcú pomôcť aspoň jednorázovo. Často sa však stáva, hlavne pri firmách, že chcú vypadnúť z kancelárie a iba si zamakať“ alebo vyčistiť karmu, a je im jedno, čo budú robiť.

Na platforme dobrovoľníctva už pracujeme dlhšie a vytvorili sme pre tento segment aktivít celú sekciu na našej webovej stránke.

Preto sme radi prijali ponuku od Bratislavského dobrovoľníckeho centra (BDC), zúčastniť sa Týždňa dobrovoľníctva. Budeme veľmi radi ak vás táto aktivita osloví a prídete na niektorú z brigád organizovaných v rámci týždňa od 16. do 22.9.2022. Ako sa zapojiť do tejto aktivity? Stačí sa iba prihlásiť cez túto webovú stránku, kde je popísaný podrobný návod ako na to.

Zoznam dní: (deň konania sa aktivity - čas od – do - max. počet dobrovoľníkov)

  • 16.09.2022 (piatok) - 9:00 - 12:00 - Počet dobrovoľníkov: 25 - obsadené žiakmi 1.SG, ešte možnosť pre firemných dobrovoľníkov po extra dohode
  • 17.09.2022 (sobota) - 09:00 - 13:00 - Počet dobrovoľníkov: 40 - zrušené pre zlé počasie
  • 18.09.2022 (nedeľa) - 09:00 - 13:00 - Počet dobrovoľníkov: 40 - zrušené pre malý záujem
  • 19.09.2022 (pondelok) - 12:00 - 16:00 - Počet dobrovoľníkov: 20 - zrušené pre zlé počasie
  • 20.09.2022 (utorok) - 9:00 - 13:00 - Počet dobrovoľníkov: 20 - presunuté o týždeň  pre zlé počasie
  • 20.09.2022(utorok)- 14:00 - 18:00 - Počet dobrovoľníkov: 20 - obsadené firmou Amazon, presunuté o týždeň  pre zlé počasie
  • 21.09.2022 (streda) - 15:00 - 19:00 - Počet dobrovoľníkov: 10 
  • 22.09.2022 (štvrtok) - 09:00 - 13:00 - Počet dobrovoľníkov: 20 - 9 miest obsadené firmou VÚB
  • nad rámec týždňa dobrovoľníctva organizovaného BDC
  • 23.09.2022 (piatok) - 09:00 - 14:00 - Počet dobrovoľníkov: 50 - obsadené firmou Amazon
  • ďalšie plánované termíny dobrovoľníckych brigád, prosíme sledujte v našom kalendári.

Všetkým, ktorí sa prihlásia na tento Týždeň dobrovoľníctva vopred ďakujeme a tým, ktorí nám prišli pomôcť už minulý rok, radi ukážeme ako sa z umierajúceho vinohradu stal zase znovu rodiaci, hoci ešte stále sme iba na začiatku záchrany. Ak by ste nám chceli pomôcť a už budú všetky termíny obsadené, tak sledujte našu webstránku, kde v kalendári sú plány, alebo našu facebookovú stránku. Tam budeme publikovať všetky plánované akcie a dobrovoľnícke brigády.

Pripravili sme aj pokyny pre dobrovoľníkov, ktorí plánujú prísť ku nám na brigádu.

Ako to vyzeralo počas tohto týždňa si môžete pozrieť na fotkách uverejnených nižšie.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.