Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dnes 25.5. má meniny Urban

VIDEO
Dátum: 25.05.2022
Autor: Via vitis
Počet videní: 713
Dnes 25.5. má meniny Urban

Pri pohľade do kalendára vidíme, že dnes si pripíjajú na zdravie nositelia mena Urban. Toto meno má pre vinohradníkov a vinárov veľký význam. Už po stáročia prosili vinohradníci sv. Urbana, aby chránil ich vinice pred nepriaznivým počasím a doprial im hojnú úrodu.

Tento zvyk sa zachoval až do dnešných dní, čo dokumentujú mnohé sochy tohto svätca pri cestách vedúcich do vinohradov a ktorý chráni aj náš Komunitný vinohrad.

To, že si Vajnoráci už dávno vážili tohto svätca svedčí aj kaplnka venovaná Sv. Urbanovi na Rybničnej ulici.

 

Povedzme si niečo z histórie

 

Sv. Urban bol pápež a mučeník a za pápeža bol zvolený roku 222. Legenda hovorí, že sa pred prenasledovateľmi ukryl vo vinici, čo mu zachránilo život. Od tej doby je Sv. Urban patrónom vinárov, vinohradníkov, ale dokonca i debnárov.

Ak by ste dôsledne pátrali v histórii, zrejme by ste natrafili na niekoľko nezrovnalostí v súvislosti s osobou svätého Urbana. Stačí do vyhľadávača zadať heslo “sv urban”, a obratom sa vám zobrazí informácia, že je to patrón všetkých vinárov, vína a vinohradníkov. Svätý Urban drží ochrannú ruku aj nad debnármi a v neposlednom rade vystupuje ako ochranca pred mrazom a nadmerným požívaním alkoholu.

Dodnes však nie je známe, či sa jedná o reálnu osobu. Z historicky známych informácii vyplýva, že postava svätého Urbana,  vznikla ako skĺbenie dvoch reálne žijúcich osôb z histórie. Ľudová slovesnosť a ústne tradovanie spôsobili, že si vinári svojho patróna zosobnili spojením pápeža Urbana a biskupa Urbana, žijúceho v piatom storočí nášho letopočtu. Kým o tom druhom vieme len pomenej informácií – údajne sa pred prenasledovateľmi ukrýval vo vinohradoch, o pápežovi Urbanovi sa zachovalo informácií viac.

Z náboženských spisov je známe, že sa jednalo o v poradí sedemnásteho pápeža, zvoleného v roku 222 n.l.  Jeho pôsobenie však bolo v celku krátke, keďže o osem rokov neskôr, v roku 230 n.l. bol pápež Urban umučený. Do povedomia ľudí sa zapísal najmä svojim empatickým prístupom k odsúdeným veriacim a nemalom množstve pochybovačov, ktorých utvrdil, či dokonca preorientoval na kresťanskú vieru.

Podľa Liber Pontificalis bol Urban pochovaný na Pretestatovom cintoríne (Coemetarium Praetextati), kde stojí hrobka s jeho menom. Pri výskume v Kalixtových katakombách však taliansky archeolog Giovanni dei Rossi našiel dosku sarkofágu s označením Urban a predpokladal, že Urban pochovaný na Pretestatovom cintoríne bol pravdepodobne iným biskupom. I tak pochybnosti o mieste posledného odpočinku Urbana I. zostávajú, protože zoznam Sixta III., obsahujúci mená svätých pochovaných v Kalixtových katakombách, neudáva Urbana ako nástupcu pápežov, ale ako cudzieho biskupa.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.