Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako znovu Široké ožilo

GALÉRIA
Dátum: 07.01.2022
Autor: Martina Belohlavková
Počet videní: 746
Ako znovu Široké ožilo

Rok rýchlo ubehol a zrazu je tu obdobie, kedy sme takto pred rokom začínali. Pravda teraz je to už ďaleko jednoduchšie, aj keď ešte stále riešime skôr záchranný rez ako rez na úrodu. Tešíme sa však a ani zima nám nevadí. Tak kto sa ku nám pridá tento rok?

Autor: Norbert Surányi

Ako Široké znovu ožilo

 

Zima, konečne zima, pôda je zmrznutá, Vianoce a Nový rok máme úspešne za sebou. Aj Gašpar, Melichar a Baltazár už splnili svoje poslanie a oddýchnuté a sviatkami posilnené telá i duše vinohradníkov cítia, že tento víkend je ten, presne ten, keď už by aj bolo dobré znovu sa po vinohradoch potúlať a možno aj nejakú tú robotu vykonať. A nie je ešte skoro? Nuž pri jednom hektári a pár pribudnutých árov navyše ani nie. Čaj s vôňou medu sa plní do opustených termosiek, nožnice prebrusujú kamene nechávajúc za sebou iskričky novoročného vinohradníckeho ohňostroja. „Tak lebo sme sa dohodli, že je už asi je aj čas začať! “ čítam v správach na telefóne a v duši sa teším na nový vinohradnícky rok.

Aký bude?  Zatiaľ nik netuší, ale jedno je isté, strihať treba začať. Roboty je ako na kostole, aj keď už vlani vyčistený vinohrad dáva nádej jednoduchšej roboty. Postupne sa schádzame, diskutujeme, ako to postrihať, koľko toho nechať. Robota sa rozbieha s radosťou, korenená príbehmi zo sviatkov, podaktorí sa aj darčekmi spod stromčeka chvália. Niekoľko koreňov žiaľ nepredýchalo Nový rok, ale to už patrí do vienka záchrany vinohradov. Sme o rok starší, o niečo skúsenejší a nebojíme sa pýtať „starešinov“ ako  urobiť strih čo najlepšie. Ešte to pár rokov potrvá, kým sa z nás učňov stanú učitelia a budeme môcť predať ďalej to, čo sme od skúsenejších dostali.

A tak sa po Širokom znovu ozýva veselý cvakot nožníc, rozhovory zmiešané so sladkou vôňou čaju a obyčajnej človečiny, ktorá zachraňuje to, čo tu po našich predkoch zostalo opustené. Vrátili sme sa a bude sa vracať každý rok a nech nám v tom Svätý Urban pomáha.

#vinohrad #vajnorsky #vinohradnicky #spolok #zachrana #vino #tradicia #historia #dedicstvo #vinica #vinar #vinari #vinohrady #vajnory #vinohradnictvo #bratislava #malekarpaty #chotar

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.