Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Müller Thurgau

Dátum: 22.03.2021
Autor: Via vitis
Počet videní: 226
Müller Thurgau

Müller Thurgau

(skratka MT, v iných krajinách známe ako Rivaner, Rizvanac)...


Müller Thurgau

(skratka MT, v iných krajinách známe ako Rivaner, Rizvanac)

je muštová odroda viniča (Vitis vinifera), určená na výrobu bielych vín, ktorú vyšľachtil Prof. Herrmann Müller, pôvodom zo švajčiarskeho kantónu Thurgau, v roku 1882 krížením odrôd Rizling rýnsky a Magdalénka kráľovská (Madeleine Royale alebo Chasselas de Courtillier).
Vo švajčiarsku je popri Burgundskom Modrom druhou najpestovanejšou odrodou. Je populárny v južných krajinách ako Slovinsko, Rakúsko ale aj v Maďarsku. V Českej Republike sa pestuje na viac ako 14% plôch vinohradov a u nás je to okolo 8,5 % z celkovej výmery vinohradov. Žiaľ tendencia pestovania má klesajúci charakter, aj keď je stále treťou najpestovanejšou odrodou na Slovensku. Túto odrodu hojne nájdeme aj v našich Vajnorských vinohradoch.
Víno z odrody Müller-Thurgau je jemnej muškátovo-ovocnej vône, stredne plnej a harmonickej chute. Je to víno na každodenné pitie k jednoduchej strave a pri spoločenskej zábave. Hodí sa k predjedlám, zeleninovým polievkam, k rybe alebo k bielym mäkkým syrom. Vyzreté hrozná sú vhodné aj na priamu konzumáciu, sú príjemné, jemne muškátovej chuti.

N.
Zdroje: Internet - Wikipedia , Ampelografia Slovenska, Dorota Pospíšilová, Tibor Ruman, Daniel Sekera, 2005 ISBN 80-96-9350-9-7

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.