Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Návštevný poriadok vo vinohradoch

Návštevný poriadok vo vinohradoch

 

  1. Rešpektujte súkromné vlastníctvo – pozemky sú súkromné, alebo prenajaté, aj keď nie sú oplotené
  2. Za účelom rekreácie použite odstavnú plochu (na súkromnom pozemku) pri vjazde do vinohradov – bezplatné parkovisko sa nachádza pri BEZ-ke
  3. Prístupové komunikácie k vinohradom (aj keď majú asfaltový povrch) slúžia v prvom rade pre účely obhospodarovania vinohradov a vykonávania poľnohospodárskej, lesníckej a poľovníckej činnosti, pohybuje sa po nich aj poľnohospodárska technika
  4. Pre peší pohyb po vinohradoch používajte len už existujúcu cestnú sieť
  5. Prejazd je možný len pre majiteľov/užívateľov pozemkov – zakazujú sa jazdy po vinohradoch a testovacie jazdy terénnych vozidiel, najmä mimo existujúcej cestnej siete
  6. Je prísne zakázané zakladať ohniská mimo vyznačených chránených ohnísk a zakladať oheň v čase zvýšeného požiarneho nebezpečenstva (viac info v Pravidlách pre založenie ohňa vo vinohradoch, uvedených nižšie v tomto dokumente)
  7. Je slušné a ohľaduplné upratať akúkoľvek nečistotu spôsobenú vlastnou činnosťou alebo psom
  8. Je slušné a ohľaduplné nenechávať po sebe v krajine neporiadok
  9. Za samozrejmé sa považuje nekradnúť/neničiť pomocný materiál, zariadenie slúžiace k poľnohospodárskej činnosti, ale ani úrodu

Vinice a pozemky v správe Vajnorského vinohradníckeho spolku Via Vitis, alebo v prenájme členmi spolku sú označené nasledovnými tabuľkami:

tabulky_male_vinoriadok_podakovanie

Takto je označený priestor určený na oddych a neprebieha na ňom vinohradnícka činnosť. Chceme však poprosiť o ohľaduplné správanie sa s akceptáciou priority pre členov spolku a akciám nimi poriadanými.

tabulky_male_vinoriadok

Pozemky takto označené primárne slúžia pre potreby spolku VIA VITIS, ktorý sa o daný priestor stará.

NIE SÚ VEREJNÝM MIESTOM BEZ OBMEDZENÍ!

Preto v prípade záujmu o pobyt na tomto mieste nás kontaktujte.

tabulky_male_gdprkamery

Pravidlá pre založenie ohňa vo vinohradoch

  1. Zakladať oheň vo vinohrade len na miestach, ktoré sú na to určené a sú zabezpečené proti voľnému šíreniu ohňa. 
  2. Pred tým ako založíte oheň, nahláste túto skutočnosť na telefónne číslo 0917 210 677 Dobrovoľný hasičský zbor Bratislava - Rača, alebo 150, nakoľko dym z ohňa vo vinohradoch je viditeľný do diaľky a pri väčšom zadymení môžu aktívni občania volať HZ.
  3. Dodržiavať príslušné príkazy a zákazy, ktoré sú umiestnené pri vstupoch do vinohradu, alebo priamo do vinice, či na pozemok, kde sa nachádza miesto s ohniskom..
  4. Nenechávať deti bez dozoru pri ohnisku a nedovoliť im hrať sa so zápalkami.
  5. Neodhadzovať neuhasené cigarety.
  6. Presvedčiť sa, či je ohnisko uhasené, prípadne ho dodatočne zaliať vodou, alebo ho prekryť vrstvou zeminy.
  7. V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je zakladanie ohňa zakázané.
  8. Pri vzniku požiaru sa snažte konať s pokojom a rozvahou, vykonajte nevyhnutné opatrenia, t. j. pokúsiť sa ho v rámci svojich možností uhasiť, prípadne zamedziť jeho šíreniu.
  9. Požiar je potrebné ohlásiť na najbližšiu ohlasovňu požiarov prípadne na tiesňovú linku Hasičského a záchranného zboru 150 alebo na tiesňovú linku integrovaného záchranného systému 112.
  10. Dodržiavať zákaz vypaľovania trávy a porastov. Takéto porušenie zákona o ochrane pred požiarmi je možné sankcionovať pokutou až do výšky 331 € pre fyzické osoby a 16 596 € pre právnické osoby a fyzické osoby – podnikateľov.

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Informačná tabuľka na pozemkoch a viniciach v správe VIA VITIS Veľkosť: 512.2 kB Formát: pdf Dátum: 16.5.2023