Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Náš pohľad na vjazd do Vajnorských vinohradov

Dátum: 06.02.2023
Autor: Via vitis
Počet videní: 986
Náš pohľad na vjazd do Vajnorských vinohradov

Prečítajte si náš pohľad na vstup autami do Vajnorských vinohradov. 

Radi by sme na začiatku vyvolali aspoň diskusiu na tento problém.

Quo Vadis?


Neradi opakujeme otrepané frázy , ale v tomto prípade je to najtrefnejšie pomenovanie diania vo Vajnorskom chotári. Sme radi, že ľudia si užívajú prírodu a našli svoj kúsok raja aj v našich vinohradoch počas ťažkého covidového obdobia a zotrvávajú aj naďalej v tomto krásnom Karpatskom území. Problém je však v lenivosti mnohých návštevníkov. Miesto užívania blízkeho parkoviska pred BEZ-kou, čo je asi 500-600 metrov od vstupu do vinohradov, nechávajú svojich plechových tátošov priamo pri vstupe, alebo dokonca aj na poľných obslužných cestách medzi vinohradmi. Toto počínanie nám síce až tak nevadí (aj keď parkovanie popri cyklotrase sa deje na území súkromných pozemkov), skôr je problém v neželaných javoch, ako znečisťovanie prostredia, nelegálne vyvážanie odpadu do vinohradov a dokonca aj rôzne krádeže technického zabezpečenia proti zverine, alebo priamo aj krádež krvopotne dopestovaného hrozna. V lete žiaľ, hrozí aj vznietenie porastov vplyvom rozohriatych výfukových systémov automobilov, pokiaľ sa parkuje na zarastenom úseku. Preto by sme radi začali s diskusiou, ako riešiť tento problém formou, aby bola aj koza celá aj vlk sýty.

Z legislatívneho hľadiska, majú občania právo na vstup do vinohradníckeho územia, nakoľko bola vybudovaná občianska infraštruktúra na oddych a rekreáciu, ale povedzme si aj to štandardné „BÉ“: malo by sa to diať bez narušovania poľnohospodárskej výroby a bez vedľajších vplyvov na prostredie.
Žiaľ obrábať vinohrad len pomocou motyky sa nedá a tak vinohradníci potrebujú prístup do viníc pre svoju mechanizáciu a na to sú určené komunikácie okolo vinohradov. Niekedy sa stretávame žiaľ s nepochopením až s arogantnosťou turistov, korčuliarov, cyklistov. Snažíme sa vybudovať sieť odpadkových košov, ale povedzme si pravdu, správny návštevník si svoj odpad zoberie zo sebou domov (aspoň nás tak vychovali).
Horšie je to s ľuďmi, ktorým je príroda „u prdele“ a využívajú nestrážené vinohrady, ako svoju osobnú skládku, poprípade ako supermarket v období dozrievania hrozna. Týmto prípadom sa chceme vyhnúť, a preto by sme Vás radi vyzvali na verejnú diskusiu, ako riešiť tento problém.

Nás napadli nasledovné scenáre a radi by sme spoločne rozsekli tento gordický uzol aj s Vašou pomocou:

1. Osadenie zakazujúcich značiek pre motorové vozidlá , okrem držiteľov výnimiek udelených organizáciami pôsobiacich v oblasti (vinohradnícke, poľovnícke, občania s vlastníckym, alebo nájomným vzťahom k parcelám) s následnou kontrolou pomocou zložiek Polície a Mestskej polície
2. Osadenie zábran na obslužných vedľajších komunikáciách s prístupom , len pre majiteľov a nájomcov v danej lokalite.
3. Osadenie foto - pascí , alebo kamerových systémov na zabezpečenie monitorovania ohrozených úsekov, s následným skúmaním prečinov a trestných činov proti životnému prostrediu a majetku.
4. Vytvorenie aktívnych hliadok, s možnosťou privolať zložky oprávnené zadržať a riešiť protizákonné konanie v danej situácii.
5. Tlupa čarodejníkov, alebo niečo podobné, čo nás ešte doteraz nenapadlo.

Hlasovať môžete v rámci ankety na našej webstránke: https://www.viavitis.sk/ankety

 

 

Že sa s týmto problémom nezaoberáme iba my svedčí aj články, ktoré boli publikované:

 https://mypezinok.sme.sk/c/20912548/mestski-policajti-strazia-vinohrady-aj-s-nocnym-videnim.html 

Dokonca v tomto nájdete aj stanovisko predsedu PD Vajnory: https://www.aktuality.sk/clanok/211798/od-zaciatku-augusta-sa-do-vinohradov-v-pezinku-autom-nedostanete/ 

Nuž aj také osadenie tabule môže byť problematické, ako vidieť z tohto článku: https://www.okrespezinok.sk/pezinok/450-cudzie-chceme-svoje-si-nedame-preco-vlastne-poslanci-nekonaju-v-prospech-obyvatelov 

https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/46900/nova-znacka-zakazujuca-vjazd-do-vinohradov-pri-peknej-ceste

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.