Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Prihlásili sme sa do 11. edície grantovej výzvy od TESCA

Dátum: 08.07.2022
Autor: Via vitis
Počet videní: 982
Prihlásili sme sa do 11. edície grantovej výzvy od TESCA

Tesco zastrešuje niektoré z aktivít v oblasti spoločenskej zodpovednosti, zároveň podporuje nové projekty a spôsoby charitatívnej pomoci. V rámci programu realizácie komunitných projektov podporuje Tesco neziskové organizácie pôsobiace v oblasti ochrany životného prostredia, zdravého životného štýlu, voľného času detí a mládeže, výchovy a vzdelávania, sociálnej a zdravotnej starostlivosti, v oblasti boja proti plytvaniu potravinami a pomoci ľuďom v núdzi. Tesco vo svojej charitatívnej činnosti plne využíva špecifiká maloobchodnej činnosti. Medzi ne patrí najmä možnosť spojiť spoločný potenciál ako samotnej firmy, tak zamestnancov, dodávateľov a obchodných partnerov, a v neposlednej miere aj zákazníkov. Pod hlavičkou Tesco prebieha aj projekt Vy rozhodujete, my pomáhame zameraný na podporu komunitných iniciatív, aktivít a projektov, ktoré sú prospešné v rámci všetkých regiónov po celom Slovensku .

Logo-Tesco

Nakoľko sme celkom úspešne dopadli v predchádzajúcej edícii, tak sme sa rozhodli v tejto našej snahe pokračovať a náš predchádzajúci výsledok ešte vylepšiť.

logo_2021-04-08_900pxl_biely_okraj

V spolupráci s vedením Základnej školy Kataríny Brúderovej vo Vajnoroch sme vypracovali projekt, ktorý by sme radi zrealizovali.

logo_bruderova-ZDS_napis

V 11. edícii grantovej výzvy TESCO: ,,Vy hlasujete, my pomáhame" sa tentokrát uchádzame o vašu priazeň projektom pomocou, ktorého chceme zachovať tradíciu, ktorá stáročia bola súčasťou Vajnor.

headline-300x250

Budova, ale aj celý areál Základnej školy Kataríny Brúderovej v tomto období prechádza rozsiahlou prestavbou a novou prístavbou. Pri stavbách je síce veľmi ťažko odhadovať termíny ukončenia, ale súčasne je to obdobie, kedy sa ľahšie zrealizujú niektoré zmeny.

Až tak síce o zmenu vo výučbe na tejto základnej škole nejde, lebo my starší si pamatáme, že poľnohospodárske práce boli súčasťou výučby a tak sme sa pravidelne ako žiaci ZDŠ pohybovali po záhradkárskych políčkach, ktoré boli súčasťou školského areálu.

V nedávnom období miestne poľnohospodárske družstvo ukončilo nájomné zmluvy s väčšinou majiteľov Vajnorských vinohradov a tieto nám začali pustnúť.  Našlo sa medzi nami zopár nadšencov, ktorým tento stav nebol ľahostajný a pustili sa do záchrany zanedbaných vajnorských vinohradov.

Avšak čas nikto z nás nezastaví a ak chceme udržať tradíciu vinohradníctva a ovocinárstva vo Vajnoroch, tak jedinou cestou je nájsť za nás náhradu. Nuž ale ako ju nájsť? Najlepšie je si ju vychovať. Naučiť naše deti to, čo nás naučili naši otcovia, alebo dedovia. Len tak sa dá zachovať to, čo tu po stáročia tvorilo základnú črtu Vajnor a Vajnorákov. Áno bolo to poľnohospodárstvo, kam patrí aj vinohradníctvo.

Preto sme pripravili projekt malého políčka, kde bude zasadený vinič, ovocné stromčeky a iné drobné ovocie, ktoré vždy tvorilo súčasť Vajnorských vinohradov.

Veríme, že sa nám týmtoprojektom podarí prebuďiť v mladých ľuďoch lásku k poľnohospodárskym prácam, ktoré kedysi zdobili ich predkov.

ZDS_vinica_a_sad_na_výučbu

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.