Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zweigeltrebe

Dátum: 27.04.2021
Autor: Via vitis
Počet videní: 176
Zweigeltrebe
Zweigeltrebe
 
(skratka ZW, v iných krajinách známa ako Zweigelt, Zweigelt Blau)
Zweigeltrebe
 
(skratka ZW, v iných krajinách známa ako Zweigelt, Zweigelt Blau)
je relatívne mladá stredne neskorá muštová odroda viniča (Vitis vinifera), určená na výrobu červených vín. Ide o rakúskeho kríženca odrody Svätovavrinecké a Frankovka modrá, ktorý bol vyšľachtený v roku 1922 profesorom Fritzom Zweigeltom vo vinárskej škole v Klosterneuburgu neďaleko Viedne.
V súčasnosti je Zweigelt najrozšírenejšia modrá odroda v Rakúsku s 12,4 -percentným podielom vo vinohradoch. V Česku zaberá 4,7 % z celkovej plochy viníc. Odroda sa udomácnila aj na Slovensku, najmä v oblasti Malých Karpát, Skalice a východoslovenských Sobraniec. Priemerný vek viníc je 17 rokov zhruba na ploche 70 Ha.
Vína Zweigeltrebe sú veľmi dobré, harmonické, buketom podobné Svätovavrineckému, avšak s nižším obsahom kyselín a trieslovín. V porovnaní s Frankovkou sú v chuti jemnejšie a hladšie, pôsobia mäkším a ovocnejším dojmom. Ich farba je veľmi pekná, plná, šarlátovo červená. Je to vhodné víno ku rôznym jedlám. Vhodný je napríklad ku husacine, alebo aj ku gulášu. Vinári ho radi dávajú do cuveé ako partner frankovky, ale je vhodný aj ako partner medzinárodných odrôd. Reserve sú vhodné ku divine, alebo aj k hovädzine. Aróma pripomína tmavé zrelé čerešne, je šťavnatý s jemnými tanínmi a je jemne decentne kyselkavé. Vhodné k ľahko koreneným mäsám (bažant, biftek ...) a cestovinám. Taktiež k tvrdým nearomatickým syrom.
N.
Zdroje: Internet , Ampelografia Slovenska, Dorota Pospíšilová, Tibor Ruman, Daniel Sekera, 2005 ISBN 80-96-9350-9-7

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.