Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pokyny pre dobrovoľníkov do vinohradu

  Keďže sa jedná o vinohrad, tak celá aktivita bude vonku, preto odporúčame si zobrať oblečenie, ktoré bude zodpovedať aktuálnemu počasiu a práci v prírode. Veľmi dôležitá je hlavne pevná obuv! (nie sandáliky)Predpoveď počasia máme umiestnenú aj na našom webe: https://www.viavitis.sk/pocasie, alebo https://www.windy.com/48.225/17.174?radar,48.224,17.184,16 ale aké bude skutočné počasie sa dozvieme buď tesne pred termínom, alebo až na mieste. Občas si pomáhame aj aplikáciou WINDY s nastavenými súradnicami. 

Proti horúcemu slnku ani hustému dažďu zatiaľ nemáme urobený žiaden stabilný väčší prístrešok, hoci ako uvidíte aktívne na tom pracujeme, aby sa bolo kde v budúcnosti skryť. Momentálne je tu tzv. révová búda, ktorá chráni cca 10 osôb pred slnkom. Preto v prípade slnečna odporúčame si zobrať nejaký krém na opaľovanie a niečo nepremokavé, keby trochu popŕchalo. V prípade mrholenia sa brigády konajú a vieme vytvoriť prístrešok formou stanu. Ak by hrozilo veľmi škaredé počasie, tak brigádu rušíme.

Čo sa týka jedla, tak máme s tým trochu neblahé skúsenosti, keďže pri väčšej skupine osôb sa nájdu ľudia s rôznymi stravovacími návykmi, preto by sme skôr navrhovali ak by si priniesol každý to, čo si chce opekať. Máme k dispozícii dve ohniská, kde si počas obedňajšej prestávky budete môcť upiecť dobroty, ktoré si prinesiete. V dnešnej dobe totižto nie každý konzumuje špekačky a slaninu, ale kto vie, ten si upečie aj zeleninu. Minerálky na pitie tie pre Vás máme  Keby predsa len bola káva pre niekoho životne dôležitá tekutina, či chýbala mu čapovaná kofola, tak v rámci obedňajšej prestávky si viete zbehnúť do asi 300 metrov vzdialeného cyklistického občerstvenia s názvom Optimista - záhradný bufet.

Prístup k viniciam je po asfaltovej ceste, takže v pohode peši na bicykli, či autom, pričom dá sa parkovať hneď vedľa našej Komunitnej vinice. https://waze.com/ul/hu2s4qfcys  

Informácie ako sa ku nám dostať nájdete tu: https://www.viavitis.sk/12285/kde-nas-najdete

https://goo.gl/maps/pza8B32nz1vsAtjX7

https://fb.me/e/3Hiv3qIuc

 

Keďže sa jedná o vinicu uprostred vinohradov, tak je to v prírode a podľa toho aj budujeme sociálne zázemie. Je tu drevená latrína tak isto ako aj v neďalekej blízkosti kde je bufet Optimista, tak snáď v prípade potreby sa dalo použiť aj toto riešenie. Vyšší štandard WC je možné nájsť na neďalekých benzínových pumpách vzdialených cca 800m od Komunitného vinohradu Široké.

Vieme vám urobiť aj prednášku o historickom obrábaní vinohradov prípadne výlet do okolia s návštevou miest, s kade je výborný výhľad na vinohrady aj Bratislavu.


Predbežný harmonogram bude vyzerať nasledovne:
(časy si treba následne posunúť podľa dohodnutého času začiatku)


09.00 - 9.15. hod stretnutie na začiatku Komunitného vinohradu Široké. To, že ste na správnom mieste rozoznáte podľa našej informačnej tabule, ktorú voláme Vinohradňícki fajsbúk – foto nájdete na našej webstránke https://www.viavitis.sk/data/gallery/viavitis.sk/2021/mgr_9425_a55ffb_lg.jpg

9.15 - 9.30 hod budeme trochu kecať, aby ste nás poznali, kto sme, čo robíme a prečo sme sa zapojili do dobrovoľníckych dní. Následne si ešte povieme základné BOZP(viď nižšie), aby sa nikomu nič nestalo a uzavrieme to podpísaním prezenčky.

 9.30  - 13.00 hod sa konečne pustíme do pracovnej činnosti na ktorej sa spolu dohodneme.

cca o 11.00 hod môžeme urobiť krátku max polhodinovú prestávku na napitie prípadne prestriedanie sa na inú prácu

 

Po 13.00 hod je voľný program, podľa dohody napr. opekačka

Tak isto nie je problém modifikovať tento program tak, aby Vám maximálne vyhovoval.

Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci

Akákoľvek práca je spojená s rizikom ohrozenia bezpečnosti a zdravia. Nižšie nájdete aktuálne bezpečnostné zásady.

Pre dobrovoľníčky a dobrovoľníkov - Všeobecné zásady a odporúčania

  • Dodržiavajte zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Nepreceňujte svoje sily a neváhajte požiadať o pomoc.
  • Rešpektujte pokyny koordinátorov.
  • Používajte ochranné prostriedky a vykonávajte činnosti podľa návodu na ich používanie a inštruktáže.
  • Majte so sebou preukaz poistenca a špecifické informácie a preukazy, ktoré sú potrebné zohľadniť v prípade úrazu.
  • Dodržiavajte zákaz požívania alkoholických nápojov a iných zakázaných látok.
  • Ak máte alergie alebo máte osobitné potreby v súvislosti s vaším zdravím, majte so sebou potrebné lieky či zdravotnícke pomôcky.
  • Dodržiavajte zákaz fajčenia. Fajčiť je možné iba na vyhradených miestach, ktoré určí koordinátor aktivity.
  • Dávajte si pozor na osobné veci a majte ich radšej pri sebe. O úschovu cenných vecí požiadajte koordinátora. 
  • S náradím pracujte podľa pokynov a myslite na vlastnú bezpečnosť i bezpečnosť ľudí vo svojom okolí.
  • S náradím zaobchádzajte šetrne.

Čo robiť v prípade nehody

  • Každé auto koordinátora je vybavené lekárničkou. Všetky vážnejšie poranenia hláste koordinátorovi, ktorý sa skontaktuje so zdravotníkom.
  • V súrnych prípadoch volajte Rýchlu zdravotnícku pomoc na čísle 155 alebo Linku tiesňového volania na čísle 112. Na Linke záchrany 0850 111 313 vám lekár dá radu, ako poskytnúť prvú pomoc do príchodu Rýchlej zdravotníckej pomoci.
  • Poskytnite prvú pomoc: Karta prvej pomoci


Snáď sme v popise  na nič nezabudli. Keby ste potrebovali ešte nejaké informácie, tak píšte, alebo volajte.

Tešíme sa na stretnutie s Vami.

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
karta-prvej-pomoci Veľkosť: 397.1 kB Formát: pdf Dátum: 5.6.2023