Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Fenofáza: Slzenie

Aktuálna fenofáza: Slzenie

slzenie

Nadzemné časti kra už nasávajú vodu - miazga. Pri obnovení rezu najmenej 1 - 2 cm od zimného rezu sa rezná plocha zarosí, šošovkovite sa na nej vytvorí kvapka šťavy - výron miazgy. Pozorovania uskutočňujeme vo vinohradoch aspoň 2 - 3 krát za týždeň od začiatku marca na viacerých odrodách a na slnečnejších, teplejších častiach vinohradu. Sledujeme kedy začína prúdenie štiav. Zakaždým robíme aspoň 10 rezov 2 cm pod zimnou reznou plochou. Po 2 - 3 minútach pozorujeme zarosenie a šťavu.

 

Tipy pre aktuálnu fenofázu

Každý rok je vhodné robiť udržiavacie vápnenie, pretože aplikovaný vápnik (aj vo forme mletého vápenca) sa pohybuje v pôde veľmi rýchlo a dodaný vápnik sa vyplaví z rizosféry viniča prakticky už v priebehu jedného roka. Mletý vápenec aplikujeme na povr ch - naširoko, 300 až 600 kg/ha jemne mletého vápenca (CaCO3). Na ľahkých pôdach menšia dávka, na ťažších pôdach vyššie dávky. Účinnosť vápenatých hmôt - vápencov a dolomitov sa zvyšuje jemnosťou mletia. Využívajme každú príležitosť na to, aby sme dodali čo najviac organickej hmoty do pôd: pravidelným hnojením maštaľným hnojom, kvalitným kompostom či inou organickou hmotou, návratom zbytkov z viniča, či odpadov pri výrobe vína a v neposlednom rade kvalitným zazelenaním medziradí. Od obsahu humusu vo vinohradníckych pôdach sa odvíjajú takmer všetky základné kvalitatívne vlastnosti pôdy, ako je optimálna väzba a uvolňovanie živín a pôdny život.