Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Poďakovanie návštevníkom akcie Vína v parku

GALÉRIA VIDEO
Dátum: 17.07.2022
Autor: Via vitis
Počet videní: 750
Poďakovanie návštevníkom  akcie Vína v parku

V sobotu 16. júla 2022 od 16.00 h sa v Parku pod lipami uskutočnilo podujatie Vína v parku organizované MČ Bratislava-Vajnory.

Podujatie prinieslo prezentáciu malokarpatských vinárov.

Ani na tomto druhom ročníku nechýbal náš Vajnorský vinohradnícky spolok - Via Vitis

Vinárske úsilie Vajnorského vinohradníckeho spoloku - Via Vitis prezentovali vinári zo spolku, takže návštevníci tejto akcie mali možnosť okoštovať produkciu týchto našich vinárov: 

Vinohradníci Marian a Evla Vlašičovci

  1. Zlatý potok 2021 Rízling vlašský – biele polosuché                                                
  2. Hviezdna noc 2021 Cabernet sauvignon – ružové suché                                         
  3. Jahodový bozk (0,05 l Hviezdna noc, 0,05 l jahodový džús, sóda, limetka)
  4. Slnko v Karpatoch (0,05 l Karpaty, 0,1 l Tonic Schweppes, mrazené jahody)
  5. Karpaty 2021 Cabernet sauvignon 16% - sladké        0,5 l                 

 

Vinohradník František Grebeči

  1. Cuveé Ferino 2021 –  biele polosuché

 

Vinohradník Norbert Surányi

  1. Georg 2021 – biele polosuché                                                                           
  2. Rynak 2021 – biele suché
  3. Rizoré 2021 – oranžové suché 
  4. Alibernet 2021 – červené suché

 

Vinohradník Peter Belaj

  1. Vlašák 2021 – biele suché
  2. Silván 2021 –  biele suché 
  3. Frankovka 2021 –  červené suché

 

Okrem týchto vín sme prezentovali, tak ako v minulosti aj tento rok, staré fotografie s Vajnorákmi vo vinohradoch, aby sme všetkým pripomenuli dávnu slávu vinohradníctva vo Vajnoroch, ale aj ľudí, ktorí ťažko pracovali na svoje živobytie. V tých časoch totižto sa takýmto spôsobom živila nejedna rodina vo Vajnoroch.  Fotografie od Jána Jurkoviča boli vďaka Andrejovi Zemanovi umiestnené do nových rámov, ktoré dúfame, že sa vám páčili.

20220716_184145

Historickú expozíciu dvojrozmerných čiernobielych fotiek sme doplnili ešte aj reálnym historickým ručným náradím, ktorým sa kedysi vo vinohradoch pracovalo a ktoré bolo jediným pomocníkom našich dedov a pradedov. Vtedy sa veru žiadne stroje vo vinohradníctve nepoužívali.

Nuž a aby sme neboli my tí poslední, ktorí sa budú vo Vajnoroch venovať vinohradníctvu, tak sme prezentovali aj náš záujem o vytvorenie vinice a ovocného sadu v areáli Základnej školy Kataríny Brúderovej vo Vajnoroch. Aby sme to vedeli zrealizovať, prihlásili sme sa do 11. edície grantovej výzvy od spoločnosti TESCO. Veríme, že naši návštevníci si všimli túto našu aktivitu a podporia nás svojim hlasom pri hlasovaní v predajniach TESCO v OC Vajnoria a v Ivánke pri Dunaji.

ZDS_vinica_a_sad_na_výučbu

Pokiaľ sa vrátime naspäť k ochutnávke vína, tak sme pre návštevníkov a záujemcov pripravili 13 koštoviek. Našli sa tu vína od tých najsuchších, ktoré sa vo Vajnoroch dorábali najbežnejšie, až po úplne sladké, ktoré bolo obľúbené medzi nežnejšími polovičkami nášho ľudstva. Podľa odovzdaných lístkov sme zistili, že z našich vinohradníkov bol najúspešnejší Peťo Belaj, potom Norbert Surányi, Evka a Marián Vlašičovci a tento rebríček  uzatvoril František Grebeči. 

20220716_184610

Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí nás navštívili okoštovali a aj s nami podebatovali, veď ešte stále platí, že vo Vajnoroch sme všetci jedna veľká rodina. Neposlednej rade by sme chceli poďakovať aj organizátorovi Mestskej časti Bratislava-Vajnory, že zrealizovali aj druhý ročník tejto akcie.

Veríme, že vám u nás chutilo a strávili sme spolu príjemný čas. Tešíme sa na vás už na budúci rok, alebo pri ďalších akciách, ktoré nás ešte tento rok čakajú vo Vajnoroch.

 

Keby vám zachutilo niektoré z naších vín a chceli by ste si ho znovu vychutnať, neváhajte nás navštíviť,alebo si ho objednať cez web.

 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.