Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Prvá poviedka z publikácie "Na zdravie" autora F. Nováka z roku 1948

Dátum: 25.02.2022
Autor: Via vitis
Počet videní: 569
Prvá poviedka z publikácie

V pátkové večere sme sa rozhodli vjenovat trocha viprávjaňú o tem ja se hrozny a vínko v minulosci rodziuo. Šecko je prebrané z publikáciji "Na zdravie" autora F. Nováka z roku 1948 kerú sa nám podariou zakúpit až hen v dalekej Prahe. Tak dzime na to.

S úmyslom vopred dobre uváženým prikvitli sme v jedno nedeľné dopoludnie do Vajnor, rovno k nášmu známemu pánu Karolovi Orthovi.
Pravý typ Slovana. Tvár páľou dňa sfarbená na tmavo, v ktorej prívetivosť má trvalé bydlisko, reč vláčna, veľmi dôkladná, položená i v podradných veciach na širokú stupnicu.
Keď sme vyšli s našim adutom, že radi by sme sa oboznámili so životom a najmä s celoročnou prácou vinohradníka, opakom ľavice uhladil si fúzy a pokynom pravice vohnal nás za stôl. Potom pozrel dozadu, kde pri dverách rozpačite stála skromná, ale veľmi milá gazdiná a rozšafne zavelil:
-Maci, dones!
-Nato si rozložil mocné ramená šírinou stola.
- Víte, víno dáva slovám nohy. Pokát si nepuscím, nesce sa im s místa. A vy bez teho vnuknucá by ste mja nechápaui.
-Pres zimu ket není moc sňehu a zem není silno zamrznutá, ide sa prekopávat. Práca pri otcu maceri, čašká. To sa kopajú járky na meter do šírky a tri švrce metra do húpky. A tak postupne jeden járek sa kopá a druhý sa zahadzuje. Po temto štychovaní sa planíruje, urovnáva a nato zastrkujú šteky pomocú šňúry na praňá. Podleva uaty, na kerej je označená zdálenost pníčkú, sa zastrkujú špajdle, vedle kerých dodne peň..... No, ale kým pújdeme dál pomascime sa!!!
 
 
Pomascime sa aj my a čekajme týdeň na dalšú čast tehoto vyprávjaňá.
Všecky príhody časem nandete tady.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.