Každý máme nejaké navyknuté postupy a v prípade výroby vína sa občas môže jednať aj o zlozvyky, vychádzajúce z kombinácie neznalosti detailných chemických procesov a všeobecne prijatých postupov, získaných v najbližšej komunite vinohradníka. Náš špeciál sa týmito najčastejšími nešvármi zaoberá a zároveň dáva odporúčania, ako postupovať lepšie.

Zbynek Kopeček, David Neduchal, Václav Pelikán, 2.9.2022

Patent na rozum nemá nikto, vrátane nás. Vychádzame z našich odborne získaných vedomostí, dlhoročných skúseností a každodennej práce v tomto odbore. To nás, aspoň v tomto rozsahu, osmeľuje dávať rady tu spomínané.

Treba tiež dodať, že jednotlivé nešváry, ktoré sú tu uvedené, nemusia mať jedno jediné správne riešenie, čo je u nich napokon uvedené.

 Bez_názvu

Falšovanie slovenského vína

Pijú Slováci falošné víno? Minuloročné odbery veterinárov potvrdili nekalé praktiky niektorých vinárov. Nepoctivci za slovenské víno vydávajú lacné vína dovezené zo zahraničia. Cech vinárov a vinohradníkov sa rozhodol proti tomuto nekalému fenoménu bojovať. Reportér Samuel Migaľ sa na túto tému porozprával s kancelárom Cechu a primátorom hlavného mesta vína, Pezinka, Romanom Mácsom.

PUBLIKOVANÉ 4.2.2023 O 9:00 · ZDROJ NOVINY.SK

 

5713

Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze

Celý název „Chci udělat parádní víno, ale nejsu velkovinař, aneb velká vína lze dělat i v malé bečce" mluví za vše. A co víc? Brožura je aktualizovaná o nová speciální témata!

Ide o stručný súhrn blogu Radca pestovateľov, kde píšeme naše poznatky a rady ohľadne (nielen) výroby vína, vinohradníctvo, záhradkárčenie apod. Chcem urobiť parádne víno, ale nie som veľkovinár je aktualizovaná a naši čitatelia sa tak môžu tešiť na špeciálne nové témy, ako sú Nešváry vinárov z Kvasnej lehoty a iné.

Toto je prvá príručka z našej dielne Vinárskeho domu Kopeček. Brožúra je písaná  jednoduchým, stručným  a humorným štýlom. Pri pohľade na jej hrúbku (31 strán) je jasné, že sa nejedná o podrobný manuál výroby vína krok po kroku. Náš hlavný cieľ je ukázať, že aj menšie vinár v dnešnej chaotickej dobe môže vytvoriť víno na profesionálnej úrovni, podporiť ho v tom a ukázať, že my mu v tom pomôžeme. Je teda potrebné brať našu príručku s miernym nadhľadom a ak túžite ponoriť sa do hlbín tajov vinárstva (či vinohradníctvo), iste vás uspokojí oveľa obsiahlejší literatúra, ktorú u nás nájdete a my budeme veľmi radi, ak táto príručka bola mostíkom k nej.

K dostaniu za symbolickú cenu. Kniha je v českom jazyku.