Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Iné články o histórii Vajnor

Informácie z histórie môžu byť niekedy dotvárané aj doloženými informáciami od susedov, pretože sa často stávalo, že spolu súviseli, alebo sa mohli podmieňovať. Naším najbližším susedom a často aj so spoločnou históriou je Rača a Svätý Jur. Preto by sme tu chceli uviesť aj niektoré historické články, ktoré možno pri prvom pohľade nemajú nič spoločné s Vajnorami, ale ako sme už vyššie spomínali môže to byť nepriamo ovplyvnené. Najmä v oblasti vinohradníctva sú to dva chotáre, ktoré spolu súvisia a často vajnoráci mali kúpené vinohrady, ktoré patrili do račianskeho, alebo jurského chotára. Znovu za overený zdroj sme čerpali z článkov, ktorých autorom je Štefan Hrivňák, ale veríme, že časom autorské zdroje rozšírime.

V logu nášho spolku, aj na vignetách vín z nášho spolku máme vyobrazený Vajnorský ornament. Vďaka Erike ho máme aj na našej tabuli vo vinohrade a sme naň patrične hrdí. Viete, že  Vajnorský ornament je zapísaný do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska?

V budúcnosti by sme chceli zriadiť vinohradnícke múzeum v Ľudovom dome vo Vajnoroch, ktorý je stavbou zo začiatku 19. storočia a je ukážkou tradičnej zástavby „dlhého“ dvora v tzv. radovej dedine. V roku 1985 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Dom je situovaný širšou stranou do uličného frontu. Jeho stavebným materiálom bola najmä nepálená tehla, kombinovaná s kameňom a pálenou tehlou. Steny sú približne 60 - 70 cm hrubé, majú nápadný strop s hrubým nosným povalovým trámom a drevené podlahy. Bližšie informácie o tomto dome sú v článku medzi súbormi na konci tejto stránky. Momentálne vo Vajnorskom ľudovom dome prebiehajú rekonštrukčné práce, ale veríme, že v najbližšom čase v zadnej časti bude priestor, kde bude priestor na malé Vajnorské vinohradnícke múzeum.