Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Silvánske zelené

Dátum: 04.05.2021
Autor: Via vitis
Počet videní: 249
Silvánske zelené
Silvánske zelené
 
(skratka SZ, v iných krajinách známe ako Grüner Silvaner, Cyrinfandl, Zöld szilvanyi, Zelenčič)
Silvánske zelené
 
(skratka SZ, v iných krajinách známe ako Grüner Silvaner, Cyrinfandl, Zöld szilvanyi, Zelenčič)
je muštová stredne neskorá odroda viniča (Vitis vinifera), určená na výrobu bielych vín. Vznikla samovoľným krížením odrôd Rakúskej bielej (Österreichisch Weiss) x Tramín červený.
Silvánske zelené pochádza zrejme z oblasti toku Dunaja, dnes sa súdi, že z okolia Kremže (Krems, Dolné Rakúsko), predtým sa uvádzalo ako miesto pôvodu Sedmohradsko (Transylvánia), ale tam sa odroda začala pestovať až okolo roku 1870. Ešte začiatkom 20. storočia patrilo Silvánske zelené k najrozšírenejším odrodám v Strednej Európe, odroda bývala veľmi hojne pestovaná hlavne v štátoch bývalého Rakúsko-Uhorska a v Nemecku. V roku 1935 bolo jeho zastúpenie v ČR 12% z celkových plôch, avšak v súčasnosti je to zhruba 0,4 %. Situácia na Slovensku je podobná. Domnievame sa, že renesancia túto odrodu ešte čaká.
Z odrody Silvánske zelené možno vyrábať akostné a prívlastkové vína všetkých stupňov, najvhodnejšie však je výroba v stupňoch kabinet a neskorý zber. Kabinet, vyrobený metódou riadeného kvasenia, má výrazný aromatický prejav a svieže kyselinky. Pre neskorý zber je vhodné použiť na uvoľnenie aromatických látok z bobúľ krátkodobú maceráciu v riadených podmienkach. Pri neredukovaných zberoch bývajú mladé vína SZ tvrdé a hrubé. Väčšinou slúžilo ako bežné, suché, stolové víno k prostým jedlám. Typické odrodové víno má žltozelenú farbu a pikantnú vôňu, u mladších vín trávnatú až egrešovú. Chuť je plná, extraktívne, mierne korenistá, v mladosti s vyššou kyselinkou. Víno je neutrálneho typu a pri nižšej úrode mierne korenistej chuti bez zvláštnych aromatických látok. Pri vyššej vyzretosti hrozna dáva predikátne vína, ktorá zrením na fľaši nadobúdajú na olejovitosti, hladkosti a vláčnej harmónii, v aróme sa objavujú kvety agátu, minerálne tóny. Vína sú výborné pre spoločenské udalosti, pretože ich pitie neunavuje. Sú to neutrálne vína, ktoré nenarušujú chuť jemných jedál. Vhodné sú k pokrmom z králika, k hydine či bravčovému mäsu, predkrmom a smotanovej omáčke.
N.
Zdroje: Internet , Ampelografia Slovenska, Dorota Pospíšilová, Tibor Ruman, Daniel Sekera, 2005 ISBN 80-96-9350-9-7

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.