Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Fenofáza: Zamäkanie

zamaknutie

Aktuálna fenofáza: Zamäkanie

Bobule zamäkajú, blednú, začínajú sa zafarbovať. Začiatok zamäkania sa veľmi líši podľa skorosti odrôd. Pohybuje sa obvykle medzi júlom a začiatkom septembra.

 

Tipy pre aktuálnu fenofázu

Asi 4 - 6 týždňov pred predpokladaným zberom uskutočníme odlistenie zóny strapcov. Osvetlenie strapcov je dôležité z hľadiska ich kvalitného vývoja, ako napr. ukladanie cukrov v bobuliach, rozštiepením disacharidu na glukózu a fruktózu. Osvetlenie zaisťuje aj podporou príslušného enzýmu, zodpovedného za transport cukrov. Strapce v prevzdušnenom prostredí, nezahustené, aspoň čiastočne osvetlené sú podstatne odolnejšie k infekciám rôznych chorôb, ako napríklad peronospóry, múčnatky či rôznych hnilôb. Odstraňujeme len 1 - 2 listy z výhonku tak, aby sme uvolnili strapce, ktoré majú byť prevzdušnené a tak menej náchylné na kyslú hnilobu. Nerobíme intenzívne odlistenie na južnej a juhozápadnej strane. Odlistenie nesmie byť prehnané, aby strapce neboli poškodzované slnečným úpalom. Úloha každého listu má pre kvalitné dozrievanie hrozna veľký význam. Zamäkanie je druhým termínom odberu listových vzoriek. Výsledky analýzy listov potrebujeme k usmerneniu výživy vinohradu. Optimalizácia výživy viniča je základom pre dosiahnutie zvýšenia indukovanej rezistencie viniča voči chorobám. Dosiahnutie a udržovanie optimálneho pomeru N/K pre každú fenofázu viniča má podstatný vplyv na akosť hrozna, na zloženie muštu a následný zdravý vývoj a tvorbu vína. Na začiatku dozrievania hrozna, v rastline sa opäť zvyšuje potreba dusíka, najmä pre kvalitné dozrievanie bobúľ a ukladanie rezervných látok do koreňov a dreva. Koncom septembra ošetriť draselným hnojivom na list. Pokiaľ sme ešte neurobili zber, môžeme po tomto postreku rátať aj s výrazným zvýšením cukornatosti bobúľ. Listy viniča dokážu veľmi intenzívne a v priebehu krátkej doby (2-3 týždne) prijať draslík, a zabudovať tento draslík do svojho metabolizmu a tým výrazne zvýšiť odolnosť púčikov, ale i kambia viniča voči zimným mrazom. Ak dôjde k poškodeniu bobúľ krupobitím, neodkladne treba ošetriť vinohrad proti hnilobám. Koncom leta odoberieme aj pôdne vzorky pre analýzu v agrochemickom laboratóriu na hodnotenie zásobenosti vinohradníckych pôd živinami a určenie potreby hnojenia.