Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vajnorský podcast: Vinárstvo a vinohradníctvo vo Vajnoroch

SÚBOR
Dátum: 15.05.2023
Autor: Via vitis
Počet videní: 247
4 min. čítania
Vajnorský podcast: Vinárstvo a vinohradníctvo vo Vajnoroch

Boli sme oslovení Mestskou časťou Bratislava - Vajnory, či by sme nechceli byť súčasťou Vajnorského podcastu. Slovo dalo slovo a tu je výsledok:

Vajnorský podcast: Vinárstvo a vinohradníctvo vo Vajnoroch

15 máj 2023

Vajnory sú miestom s dávnou vinohradníckou tradíciou. Tá sa stále zachováva aj vďaka nadšencom zo spolkov, akým je aj občianske združenie Via Vitis - Vajnorský vinohradnícky spolok. Cieľom združenia je napomáhať trvalému rozvoju vinohradníctva a vinárstva ako súčasti spoločného prírodného, kultúrneho a historického dedičstva vo Vajnoroch. Táto aktivita je zvlášť chvályhodná v dnešnej dobe, kedy zaznamenávame úbytok vinohradov. Hosťom najnovšieho podcastu je predseda Vajnorského vinohradníckeho spolku Via Vitis pán Milan Kodnár.

Najnovší diel podcastu si môžete vypočuť TU.

Viete čo je to podcast?

Podcast je zvuková nahrávka, ktorú jej autori šíria prostredníctvom internetu alebo mobilných aplikácií a to väčšinou v sérii ako pravidelnú reláciu. Jeho názov je odvodený od spojenia slov iPod (prenosný prehrávač od Apple) a broadcast (čiže vysielanie). Práve platforma iTunes od Apple zohrala v roku 2005 (čiže kedysi dávno v praveku) kľúčovú rolu v evanjelizácii a rozšírení podcastov. Odvtedy samozrejme pretieklo dosť vody dolu Dunajom a dnes už podcast nie je výsostná záležitosť špecifického publika či majiteľov zariadení Apple.

Podcast si dnes môžete vypočuť prakticky na ľubovoľnom zariadení, ktoré vie prehrať bežný hudobný formát, keďže je najčastejšie šírený vo formáte mp3. Na mobilných platformách – iPhone a Android je k dispozícii množstvo aplikácií. Ich prostredníctvom podcast môžete odoberať (subscribe) a teda neprepásť zaujímavé epizódy Vášho obľúbeného podcastu. Podcasty sú v drvivej väčšine dostupné zdarma, ich autori zvyčajne do epizód umiestňujú audio reklamu.

Prieskum z roku 2017 ukazuje, že napríklad v USA si podcast pravidelne aspoň jedenkrát týždenne vypočuje až 42 miliónov ľudí vo veku nad 12 rokov (zrejme keď vyrastú z Youtuberov ?).

Ale v čom je podcast iný ako rádio alebo Youtube

Od vysielania v rádiu sa podcast líši najmä tým, že je možné jeho vypočutie možné odložiť na neskôr. Reláciu si možno vypočuť aj po častiach či opakovane. Epizódy si poslucháč môže stiahnuť pre potreby offline počúvania do mobilného zariadenia – telefónu či iného prehrávača.

Odlišnosť od videokanálov typu Youtube je pravdepodobne zrejmá. Predsa len je rozdiel počúvať podcast a sledovať video – napríklad pri šoférovaní či behu. Naviac sledovanie videa je pomerne silný žrút dátového paušálu a stiahnutý súbor s patričnou kvalitou zase zaberá zbytočne veľa miesta na úložisku.

Kedy, kde a prečo si vypočuť podcast?

Motivácia na vypočutie podcastu môže byť rôzna. Veľmi všeobecne povedané, môže to byť buď potreba niečo sa dozvedieť, alebo vyplniť “hluchý” časový úsek – kombinácia sa nevylučuje, naopak, oba dôvody sú vysoko komplementárne.
Na otázku kedy a kde sa teda naskytá niekoľko rýchlych návrhov:

– počas dobrovoľníčenia – pri práci vo Vajnorskom vinohrade :-),
– služobná cesta, čakanie na stanici alebo letisku, počas dlhého letu,
– čakanie na úradoch alebo u lekára,
– cesta do alebo z práce, v aute, vlaku, autobuse alebo na bicykli, či inom športe.

A prečo? Kvôli zábave a rozptýleniu, za účelom inšpirácie a motivácie, s cieľom osobného rozvoja alebo rozšírenia vedomostí a obzorov. Podcastera, témy, čas a miesto si definuje poslucháč podľa svojej preferencie, nálady, potreby…

Tak smelo na to, ak ste sa s podcastom ešte nezoznámili, vyskúšajte to! A veríme, že si svoje miesto u Vás nájde aj náš prvý podcast vďaka Mestskej časti Bratislava - Vajnory!

Ďalšie naše mediálne výstupy nájdete pohromade na tejto webovej stránke.

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Vajnorský podcast: Vinárstvo a vinohradníctvo vo Vajnoroch - VIAVITIS
Veľkosť: 12.9 MB Formát: mp3 Dátum: 15.5.2023

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.